Sociolog Keller: Nečas je slizký, Kalousek pohrdá lidmi

21.04.2012 8:26

Vláda je dnes podle sociologa Jana Kellera „jako kůl v plotě“. Protesty proti vládní politice budou dále narůstat, a vláda s tím nedokáže nic udělat, protože s tím nic dělat ani nechce. Důvod je podle něj jednoduchý. Vláda na občany a jejich názory kašle. Píše o tom na komentářové stránce sobotního Práva.

Sociolog Keller: Nečas je slizký, Kalousek pohrdá lidmi
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

„Premiér nikdy neopomene zdůraznit, že na vině je nedostatečná komunikace vlády s občany,“ všiml si profesor sociologie Jan Keller. „Potíž je však v tom, co premiér považuje za komunikaci uspokojivou. Vrcholem jeho komunikačního umění jsou jednostranná prohlášení, že debatovat se sice bude, ale vláda pojede dál podle svého programu.“

Že vláda nemá podporu veřejnosti, to premiéra prý nezajímá. „Díky veverkám a jejich nejnovější odnoži má přece pevný, i když poněkud slizký mandát.“ Premiér je tedy pokrytec, který mluví o komunikaci, ale ve skutečnosti o ní vůbec nestojí.



Kalousek mluví otevřeně

Zato Miroslav Kalousek podle Kellera nepředstírá vůbec nic. „Na rozdíl od uhýbavého Nečase vyjadřuje mínění o občanech zcela otevřeně.“ A jak o nich tedy smýšlí? Podle Kellera ministr financí vyhlásil, že pokud by měl stoupat na žebříčku popularity, vyděsil by se, že dělá něco špatně.

„Něco podobného přece říkáme tehdy, chceme-li toho druhého urazit, ponížit a sdělit mu, jak hluboce si ho nevážíme," píše v Právu Keller.

Aby mu to vydrželo

„Osobně mám radši lidi upřímné, než ty slizké,“ píše Keller. Uvítal by však, kdyby Kalouskovi jeho upřímnost vydržela i do volební kampaně. „Mohl by si jí postavit třeba na sloganu: „Cítil bych se trapně, pokud bych dostal Váš hlas.“ Volič by nepochybně ocenil chlapský slogan.

Keller se však obává, že se začátkem volební kampaně pana ministra jeho nefalšovaná otevřenost přejde. „Je to přece jen profesionál,“ uzavírá svůj komentář levicově zaměřený sociolog.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…