Současný model společnosti není dlouhodobě životaschopný, varuje Keller

08.05.2014 12:44

Sociolog Jan Keller v rozhovoru pro EurActiv vysvětluje, proč se rozhodl kandidovat za ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu, které nás čekají 23. a 24. května. Tématem sociálního státu udržitelného v dalších letech se prý zabývá dlouhodobě, a protože v této oblasti vidí značné mezery, chce v roli europoslance přispět ke změnám.

Současný model společnosti není dlouhodobě životaschopný, varuje Keller
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

„Dlouhodobě přednáším a publikuji po Evropě na téma sociální a soudržný stát. Vidím narůstající rozdíly a nerovnost v rámci společnosti a vnímám rizika, která z toho vyplývají. Současný model fungování společnosti není dlouhodobě životaschopný a vyžaduje korekce. Proto jsem nabídku na kandidaturu přijal. Vycházím tak také vstříc svým kritikům, kteří již léta říkají, že zaujímám pouze negativistické postoje. Snad si nyní uvědomí, že má činnost je pozitivní,“ vzkazuje Keller.

Pro ty, kdo poukazují na rozdíly v názorech jeho samého a ČSSD, má také jasný vzkaz. Možná se občas neshodne s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), ale má prý podporu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a své sympatie mu opakovaně vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Sluší se připomenout, že v roce 2013 dostal Keller z rukou prezidenta dokonce státní vyznamenání.

Sám Keller také připomíná, že s ČSSD spolupracuje dlouhodobě, zúčastňuje se různých debat a při nich zjistil, že s ČSSD souzní, resp. neví o ničem, na co by měl odlišný názor. Jen byl překvapen, když se dozvěděl, že by měl být hned lídrem do eurovoleb. Kdyby mu to bylo oznámeno dřív, prý by kandidaturu zvažoval déle, neboť pozice jedničky na kandidátce je náročná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…