Soucit se Zemanem? Vůbec. Zlá slova z „kavárny“. Babiš mladší ukázal na Čaputovou

26.11.2021 10:34

Prezident Miloš Zeman se po včerejším propuštění z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) sotva ohřál v Lánech a zamířil zpátky na nemocniční lůžko. Důvodem má být údajně to, že byl pozitivně testován na covid-19. Na sociálních sítích ale zaznívají pochybnosti, je za tím prý úplně něco jiného, varuje například Andrej Babiš junior. Politický komentátor naznačuje, že prezidentův zdravotní stav není očividně tak dobrý a volá po aktivaci článku 66. Jiří Pehe šel ještě mnohem dál.

Soucit se Zemanem? Vůbec. Zlá slova z „kavárny“. Babiš mladší ukázal na Čaputovou
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Už to vypadalo, že se Zemanův zdravotní stav skutečně zlepšil, ve čtvrtek opustil ÚVN a rozhodl se využít služeb zdravotní péče v domácím prostředí. Uběhlo ale sotva pár hodin a média ohlašovala, že prezident míří zpět do vojenské nemocnice.

Důvod, který Hrad uvedl, zněl, že se prezident nakazil covidem. „Prezident republiky Miloš Zeman byl v rámci standardů poskytovatele domácí péče ve čtvrtek dne 25. listopadu 2021 v odpoledních hodinách na zámku v Lánech testován na přítomnost onemocnění covid-19. Výsledný test byl bohužel pozitivní,“ oznámil na svém facebooku prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí
Prezident se měl v uplynulých dnech setkat s nakaženou zaměstnankyní Kanceláře prezidenta republiky. Zeman přitom nedávno obdržel třetí dávku vakcíny. Nemocnici však opustil i přesto, že Ústřední vojenská nemocnice mu doporučila jako nejvhodnější péči pobyt v nemocnici. Šéf Zemanova lékařského konzilia Tomáš Zima potvrdil, že prezident je covid pozitivní, ale bez příznaků.

Veškerý Zemanův program se tak po dobu léčby ruší, premiérem tak v pátek nejmenuje předsedu ODS Petra Fialu, jak bylo původně v plánu.

To vše podle komentátora Jiřího Peheho jasně ukazuje jediné – Zeman již není schopen vykonávat svou prezidentskou funkci. „Zeman je těžce nemocný, občas dezorientovaný stařec, který využívá zbytky sil, aby škodil. Vládu už kupřikladu mohl dávno jmenovat, když se jeho stav (dočasně) zlepšil. Pokud ani to nestačí k aktivaci članku 66, pak nám není pomoci,“ vyjádřil se ke zdravotnímu stavu hlavy státu ve svém tweetu.

 

 

Velké varování k současnému dění kolem prezidenta sdílel na sociální síti syn premiéra v demisi Andrej Babiš mladší, podle něj bychom měli být v pozoru, za převozem Zemana zpět do nemocnice vidí zřejmě jiné důvody: „Hnoj!!!“ ulevil si a dodal: „Na tohle bacha, to smrdí jak svině,“ upozornil.

Jeho varování sdílel politický glosátor Martin Chmela a společně s šéfredaktorem serveru Infor.cz Michalem Půrem si notovali, že Zemanovi se přitížilo z nedávného setkání se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Ta v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích navštívila hospitalizovaného v polovině listopadu.

„Prezidentova zatěžkávací zkouška. Setkání s prezidentkou Čaputovou zahýbe i se zdravým člověkem,“ poznamenal Chmela.

Také komentátor Petr Honzejk nepřímo naznačil, že je zřejmě na čase zbavit prezidenta Zemana některých pravomocí. „Prezident Miloš Zeman je schopen vykonávat svou funkci, s výjimkou momentů, kdy není schopen vykonávat svou funkci,“ zapojil se do internetové diskuse.

 

 

Lékař z Fakultní nemocnice Motol a někdejší olympionik Lukáš Pollert se věnoval ryze otázce očkování, za Zemanův stav a šíření koronaviru může vláda, která nenařizuje testovat očkované. „To byla otázka času, když se nikde očkovaní netestují...“ podotkl.

 

 

Expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál představil prezidenta Zemana jako ukázkový přiklad toho, co se stane lidem z rizikových skupin, když se chovají nezodpovědně, byť jsou očkováni. „Pacient Zeman: 3x očkovaný, nakazil se COVID. Ukázková riziková skupina, ale neomezil kontakty, ač mohl (home office, jednání přes skype), zvýšil zátěž nemocnic. Jak nezodpovědné.

A pošetilí zavírači AB+AV omezují sport&kulturu milionům dětí a přirozeně imunním, kteří JIP nezatíží,“ opřel se zároveň do nesmyslných a neefektivních opatření vlády.

 

 

Zeman se doteď v nemocnici léčil s chronickým jaterním onemocněním. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení. Následně se zotavoval na lůžku dlouhodobé péče. Nyní jako covid pozitivní v nemocnici dostává monoklonální látky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…