Soud rozhodne o žalobě Transparency International na premiéra

21.02.2020 6:22

Středočeský krajský soud dnes rozhodne o žalobě české pobočky Transparency International (TI) na premiéra Andreje Babiše (ANO). Nezisková organizace se domáhá omluvy za opakované Babišovy výroky o tom, že je zkorumpovaná. Požaduje také to, aby se Babiš napříště výroků o zkorumpovanosti zdržel.

Soud rozhodne o žalobě Transparency International na premiéra
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Premiér podle svého advokáta připouští, že je jeho kritika organizace ostrá, své výtky však pokládá za přiměřené. Babišův právník argumentuje také tím, že premiér v rámci politické debaty popsal, jak je TI financována – od ministerstev nebo od subjektů, které má z povahy věci kontrolovat. Advokát upozornil i na to, že TI vůči Babišovi rovněž užívá ostrou rétoriku. Připomněl označení za dotačního podvodníka, predátora a člověka, který pohrdá lidmi, rozkrádá stát a dopouští se politické korupce.

Premiéra organizace zažalovala loni v červenci. Proti zpochybňování způsobu svého financování se u soudu ohradila s tím, že finanční vztahy jsou transparentní, smluvně podložené a zachycené ve výročních zprávách.

Žaloba TI napadá celkem 17 Babišových výroků. Soudce Vladimír Sommer připustil žalobu u 14 z nich, v nichž se premiér vyjadřoval k otázkám svého údajného střetu zájmů. Zbylé tři výroky totiž Babiš podle soudce pronesl v rámci výkonu funkce předsedy vlády – dva při interpelacích ve Sněmovně a jeden při vyjádření k odvolání ministra kultury.

TI se dlouhodobě věnuje tématu Babišova údajného střetu zájmů. Poukazuje na dotační kauzu Čapí hnízdo nebo na majetkové vazby k holdingu Agrofert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…