Špatná kondice armády. Musíme něco dělat, burcuje generál Šedivý

18.01.2016 7:45

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý se ve svém komentáři pro dnešní vydání MF Dnes rozepsal o konci snu o úplné bezpečnosti. „Před pár lety Česko spoléhalo, že ho ochrání jen NATO. Ruská anexe Krymu to změnila. Pokud čeští politici chtějí mít armádu, která ochrání naše hranice, musí jí přidat peníze a držet se při jejím rozvoji jasné koncepce,“ uvedl.

Špatná kondice armády. Musíme něco dělat, burcuje generál Šedivý
Foto: archiv
Popisek: Ing. Jiří Šedivý, armádní generál v záloze, bývalý náčelník Generálního štábu AČR, expert na bezpečnost a krizový management VŠ CEVRO Institut

Konec snu o úplné bezpečnosti podle Šedivého skončil zhruba před dvěma lety, kdy jsme měli možnost pochopit, že nelze spoléhat na NATO, aniž bychom museli investovat do vlastní obrany. 

„Česká armáda není v nejlepší kondici. Po více než deseti letech nedokončila modernizaci základních vševojskových svazků a útvarů a vůbec nezačala s obměnou výzbroje druhů vojsk a logistických útvarů. Všechny koncepce skončily krátce po schválení tím, že se změnil finanční rámec plánovaného rozvoje armády. Nejvíce na restrikce doplatila armáda v oblasti personální. Zastavila se profesionalizace, celkový počet vojáků se snížil hluboce pod plánované počty a koncepce aktivních záloh se téměř úplně stopnula. Teprve nyní po letech úsilí se mění základní zákony a zase se rozbíhají hlavní modernizační programy,“ konstatuje Šedivý.

Podle něj jsme naivně věřili Rusku Vladimira Putina, který však promyšleně připravoval obnovu vlivu ve státech, jež se v nedávné minulosti nacházely ve sféře Sovětského svazu.

„Naše pozornost byla upoutána jiným směrem. Severoatlantická aliance včetně Česka se zaměřila na plnění úkolů dané politickými rozhodnutími v oblasti Afghánistánu a Středního východu. Boj proti terorismu nás zaměstnal do té míry, že jsme zapomněli na základní povinnost armády – na zajištění obrany vlastního území. Armáda byla cvičena a vyzbrojována, podobně jako ostatní spojenci, aby dokázala bojovat v podmínkách asymetrického boje,“ poznamenal. Podle něj nyní nastala ta správná doba, kdy bychom měli poslat Rusku silný a jasný signál, že končí čas ustupování tlaku. 

„Nemyslím, že by Putin přistoupil k přímé vojenské konfrontaci, ale musí se vzít v úvahu i současný konflikt mezi Ruskem a Tureckem, který vznikl jako důsledek hraničního incidentu, při němž byl sestřelen ruský bombardér. Rusko situaci nadále vyhrocuje, i když je nutné objektivně přiznat, že určitou míru viny na incidentu nese i člen NATO, Turecko. Může se tedy stát, že se s Ruskem nestřetneme na východní hranici, ale na jihu,“ podotkl.

Zapomínat bychom podle Šedivého neměli ani na migrační krizi či boj s terorismem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…