Spokojený profesor Dušek před novináři: Jedeme podle nejlepšího scénáře. Jen je třeba hlídat mutace

18.06.2021 18:01

Epidemie covidu slábne a Česko prý jede podle nejoptimističtějšího scénáře. Aspoň to říká šéf ÚZIS Dušek.

Spokojený profesor Dušek před novináři: Jedeme podle nejlepšího scénáře. Jen je třeba hlídat mutace
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek

Epidemie covidu v České republice prý zeslábla natolik, že v určitých okresech a v některé dny nepřibývají žádné případy. Na tiskové konferenci to prohlásil šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Za středu v Česku přibylo 131 případů nákazy, za čtvrtek 163 případů, to je zhruba deset za den na jeden kraj. „Dostáváme se na hranu, kdy bude možné, zřejmě příští týden, naprosto spolehlivě prohlásit, že v některých regionech mizí komunitní šíření a epidemie se dostává do fáze, kdy je lokálně kontrolovatelná,” řekl Dušek, podle kterého se vývoj odehrává podle nejoptimističtějšího scénáře.

Stále je podle něj potřeba hlídat údajné nebezpečné mutace, jejich šíření ze zahraničí a zabývat se lokálními ohnisky nákazy. Aktuálně hospitalizovaných je údajně 107 lidí, a z toho 14 je jich ve vážném stavu.

Hlavní zásluhu na současném stavu má dle Duška proočkovanost populace. „Ukazuje to, že by se epidemie mohla ještě otočit nahoru, ale ta situace je natolik stabilní, že ne dramaticky. A díky proočkovanosti seniorní populace by se nárůst neprojevil v nemocnicích,” uvedl s tím, že v populaci je ale stále přibližně 25 procent lidí vnímavých k infekci, a proto mohou stále vznikat již výše zmíněná lokální ohniska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…