Staněk se pustil do Zaorálka. Jde o zrušené výběrové řízení

07.09.2019 18:30

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO), které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce.

Staněk se pustil do Zaorálka. Jde o zrušené výběrové řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední schůze vlády před dovolenou kabinetu

Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to dnes uvedl na Twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí, napsala ČTK.

Zaorálek v pátek při návštěvě Olomouce oznámil, že zruší výběrové řízení, které vypsal Staněk na ředitele tamního muzea umění, a že ředitelem MUO jmenuje Ondřeje Zatloukala, dosud pověřeného vedením instituce. Jeho zástupcem se stane odvolaný ředitel Michal Soukup. Vedení muzea to uvítalo.

„Ředitel jmenovaný mimo VŘ (výběrové řízení) bude vždy zpochybňován,“ uvedl dnes Staněk. Podle něj ke zrušení výběrového řízení nebyl „žádný smysluplný důvod ani opora“.

Antonín Staněk kritizuje Lubomíra Zaorálka

Staněk odvolal Soukupa letos 18. dubna a zároveň na něj podal trestní oznámení, stejně jako na jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Staněk to tehdy odůvodnil Soukupovým údajným selháním při přípravě a řízení projektu stavby Středoevropského fóra (SEFO) v období od září 2018 do dubna 2019 a vytkl mu údajně předražené nákupy pozemků, podobu žádosti o evropské dotace a nesrovnalosti v dokumentech k projektu.

Ve stejný den jako Soukupa Staněk odvolal i ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Výběrové řízení na jeho pozici zrušil Zaorálek, který je ve funkci od 27. srpna, začátkem týdne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…