Stanjura: Školné a poplatky ve zdravotnictví ne

15.02.2022 11:11

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve vysílání CNN Prima News prozradil, zda se vláda Petra Fialy (ODS) chystá zavést poplatky ve zdravotnictví nebo školné, aby získala více peněz do pokladny vysoce zadluženého státu.

Stanjura: Školné a poplatky ve zdravotnictví ne
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Zbyněk Stanjura

Na počátku vysílání Stanjura oznámil, že vláda snížila státní dluh o 100 miliard.  

„My jsme našli 80 miliard úspor, ale celkově je ten schodek nižší o 100 miliard, protože my jsme počítali i s dodatečnými příjmy a taky s dodatečnými výdaji. Bývalá vláda zadlužila Českou republiku, za dva roky zvýšila zadlužení našeho státu o 830 miliard. Dluh každého Čecha se za tu dobu zvedl o několik desítek tisíc a takhle to prostě dál nejde,“ řekl jasně Zbyněk Stanjura.

Upozornil, že vláda Petra Fialy (ODS) musela tentokrát pracovat ještě s rozpočtem, který připravila vláda Andreje Babiš (ANO), prvním skutečným rozpočtem Fialovy vlády bude až rozpočet na rok 2023.

Hned poté zdůraznil, že vláda ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN nebude hledat peníze tak, že by zavedla např. poplatky ve zdravotnictví, které už kdysi ODS zaváděla a dnešní mimoparlamentní ČSSD poté rušila.

„Odpověď je jednoduchá. Nic takového nemáme v programu, nic takového nenavrhneme. Já vím, že to obvykle tvrdí levicové strany, ale nic z toho není pravda. Kdo chce vidět, jaký bude program naší vlády, tak si může přečíst naše programové prohlášení. Já to mohu vyloučit,“ zdůraznil.

Taktéž jasně odmítl, že by vláda Petra Fialy zaváděla školné. Problém českých financí je podle šéfa státní kasy na straně přebujelých výdajů. „Letos daňoví poplatníci zaplatí rekordní daně a pojištění. Naše problémy jsou na straně výdajů. My se soustředíme, aby ten stát byl štíhlejší, aby nebylo tolik agend,“ upozornil Stanjura.

Přislíbil také, že lidé, kteří potřebují pomoct s příliš rychle rostoucími cenami energií, pomoc dostanou. Ale bude to pomoc adresná a nikoli plošná, jak to plánovala ještě předchozí Babišova vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …