Starosta České Těšína: Dejme čas novým subjektům na splnění předvolebních slibů

23.02.2014 17:18

Komunální volby se blíží a starosta Vít Slováček (KDU-ČSL) se obává, aby se neopakovaly problémy s kupováním hlasů ze strany některých podnikatelských subjektů. Odmítá také praktiky některých uskupení, kterých jsme si zažili během minulých voleb dost. Jak ale hodnotí složení sněmovny, kde jsou dvě nová hnutí a co od nich očekává? Jaké jsou jeho osobní cíle pro letošní rok? Hovořili jsme také o infrastruktuře ve městě a nejen o tom…

Starosta České Těšína: Dejme čas novým subjektům na splnění předvolebních slibů
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Nové hnutí a strany mají podle vašich slov vždy lepší startovací pozici ve volbách než ten, kdo obhajuje výsledky své dosavadní práce, i když mnohé strany a hnutí pak nepřežijí déle než jedno volební období, protože se ukáže, že pouhá kritika je málo pro efektivní řízení a rozvoj. Máte stejný dojem i u hnutí Úsvit či ANO, které uspěly v rámci předčasných voleb, a z nichž druhé jmenované je dokonce koaličním partnerem KDU-ČSL? A podporujete tak vstup lidovců do vlády? Přeci jen v minulosti právě ty nejmenší koaliční strany – zelení, Věci veřejné, Unie svobody- doplatily na svoji účast ve vládě nejvíc.

Za svým tvrzením, že nové strany nebo volební uskupení mají vždy lepší startovací pozici a že voliči spíše slyší na kritiku všeho, co bylo, si stále stojím. Nechci však kohokoliv hodnotit ještě před tím, než něco dokázal. Dejme čas novým subjektům, aby splnily své předvolební sliby, ačkoliv je zřejmé, že jejich naplnění v praxi nebude tak lehké.

Letošní rok je supervolební. Jaké jsou vaše politické priority?

Jsem spíše konzervativní člověk. Týká se to nejen osobních, ale i politických postojů, za kterými si stále stojím. Mým cílem je opět čestná volební agitace. Odmítám praktiky některých uskupení, kterých jsme si zažili během minulých voleb dost. Obávám se také, aby se neopakovaly problémy s kupováním hlasů ze strany některých podnikatelských subjektů.

Stavím na tom, co jsme za poslední dvě volební období, kdy stojím v čele města, dokázali. Bohužel to, jak se Český Těšín velmi proměnil, rovněž díky efektivnímu využití dotací z různých zdrojů, si všimnou spíše přespolní nebo občané, kteří žijí nějakou dobu mimo, a vidí propastné rozdíly. Nové sportoviště, dětská hřiště, parky, opravené mosty i silnice, obchvat... Místní bohužel rychle zapomínají.

Vy osobně jste již od počátku proti tomu, aby ve městě v rámci rekonstrukce železniční trati vznikaly betonové protihlukové bariéry. Na Vaši stranu se postavil i exministr dopravy Zdeněk Žák a přislíbil Vám pomoc. Stalo se tak? A jak to s rekonstrukcí, která by měla začít již letos, vypadá? Začne se podle vás včas?

Ano, s ministrem Žákem jsme jednali pravidelně, naposledy na začátku prosince během podpisu dokladů o zahájení optimalizace jsme od něj získali příslib, že budeme prvním městem, kde se uplatní nově testované půlmetrové protihlukové zdi. Nyní se nám podařilo ověřit, že žádné „nízké“ bariéry bohužel nejdou instalovat v takové lokalitě, jako je mnohokolejný koridor v Českém Těšíně. Budeme tedy opětovně jednat o výměně betonových bariér za plastové. Optimalizace by měla začít v květnu, vše závisí na investorovi, kterým je SŽDC.

Očekáváte také v souvislosti s novou vládou nějaký pozitivní posun ve snaze dokončit silniční stavby směrem na Slovensko?

Přípravy pro silniční tah na Slovensko byly zahájeny mnohem dříve. Očekáváme, že nikdo zde nebude experimentovat s jejich zastavením, jak to bylo v případě ministra Bárty a některých dopravních staveb.

Radnice se v loňském roce rozhodla po roční přestávce vrátit k třítýdenním ozdravným terapiím pro nejmladší obyvatele města trpícími především chronickými onemocněními dýchacích cest, astmatem či imunitou oslabenou vlivem nepříznivého životního prostředí. Pozoruhodné je, že radnice celý pobyt dítěte hradí z rozpočtu na doporučení lékařů. Jaký náklad to pro město je a budete pokračovat v projektu opět i letos?

Ozdravné pobyty u nás trvají bez přerušení, děti jezdí k moři a náklady mírně převyšují dva miliony korun. Vloni jsme zahájili léčebné pobyty, tehdy jsme hradili dětem cestu a stokorunovou denní platbu. Letos tato platba pro léčebny a sanatoria odpadla, děti dopravíme do sanatoria a přispíváme rodičům malých dětí, které je doprovázejí za doplatek na pokoj se sociální zařízením. Půl milionem korun přispíváme základním školám na organizaci pobytů v přírodě.

Již více než před rokem radnice výrazně omezila provoz heren ve městě. S jakým efektem se vyhláška setkala? A neuvažujete i o úplném zákazu hazardu ve městě?

Myslím, že měla efekt, herny již nejsou tak viditelné a nemohou používat žádná lákadla ani pobídky pro hráče.

Jaké jsou vaše plány pro ten letošní rok?

Budeme pokračovat v proměně Českého Těšína v dobré místo pro život. Na jaře začne revitalizace dalšího úseku nábřeží v rámci mezinárodního projektu Zahrada dvou břehů, kde počítáme s novými hřišti pro děti, prodloužením cyklostezky a parkovými úpravami.

Dokončujeme kompletní rekonstrukci a dostavbu zimního stadionu. Hráči tenisu získají první v historii města krytý kurt, milovníci zimních sportů tribuny, sociální zázemí a díky provedení izolací a nové vzduchotechnice se prodlouží i zimní sezona a v létě zde bude možné pořádat veletrhy, koncerty promítání apod.

Svibice – čeká nás dokončení 3. a 4. etapy revitalizace sídliště. Třetí etapa zahrnovala především komunikace a parkoviště, mobiliář, novou zeleň a dětské hrací prvky (16,5 milionu), čtvrtá pak dětské hřiště a mobiliář (cca 6 milionů). Současně budeme připravovat pátou etapu IPRM – revitalizace sídliště ohroženého sociálním vyloučením je mimořádnou akcí, kdy nejnovější městské sídliště prochází s použitím evropských a státních prostředků komplexní proměnou: Od rekonstrukce chodníků, výstavby hřišť a dětských koutků, nových parkovišť, po obnovu zeleně i malé architektury a byly realizovány i zajímavé prostředky na rekonstrukci panelových domů.

Pokračujeme v započaté rekonstrukci škol, letos se například ZŠ a MŠ Polní dočkají zateplení a výměny oken (cca 6 milionů).

Zahájíme projekt, na který se již připravujeme několik let, úpravy a vytyčování pruhů pro cyklisty v dopravně nejvíce zatížených místech – ulice Jablunkovská a Slovenská (cca 2 miliony).

Vloni jsme vybudovali první úsek bezbariérového chodníku podél ul. Ostravské – je to projekt na postupné přetvoření na bezbariérové hlavních pěších tras ve městě a navazuje na přestavbu zastávek MHD na bezbariérové. Budeme v tom pokračovat letos protažením tohoto chodníku od divadla po rondel.

Dále můžeme zmínit také projekt prodloužení MHD v rámci městské části Horní Žukov v důsledku rozšíření individuální výstavby v této lokalitě. Vzniknou další dvě výhybny za 1,7 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…