Starosta Jablonného v Podještědí: Zrušení obecně prospěšné práce považuji za chybu

18.01.2015 10:13

Komunální volby v Jablonném v Podještědí vynesly do křesla starosty Jiřího Rýdla (Podještědští Pardálové). V rozhovoru, který poskytl pro ParlamentníListy.cz, nám prozradil nejen své plány do budoucna, rozpovídal se ale také o svých prioritách pro letošní rok a okomentoval roční působení Sobotkovy vlády. Co mu dělá největší vrásky?

Starosta Jablonného v Podještědí: Zrušení obecně prospěšné práce považuji za chybu
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Druhá strana náměstí s Ještědem v pozadí

Pane starosto, v komunálních volbách jste nahradil v čele města Petra Sadílka z ODS. Jak byste hodnotil první měsíce ve funkci? Je něco, co vás překvapilo?

S panem Sadílkem nadále spolupracujeme, protože nyní vykonává funkci místostarosty, a já doufám, že naše další společné volební období bude přínosem pro Jablonné v Podještědí.

Jaké jsou vaše hlavní priority pro letošní rok a současně váš první rok ve funkci?

Naší hlavní prioritou pro rok 2015 je celková oprava budov základní školy praktické a speciální, myslím tím zateplení a výměnu oken ve dvou stávajících budovách. Dále budeme opravovat střechu tělocvičny u naší základní školy a také bychom v letošním roce chtěli dokončit poslední etapu výměny oken této budovy ZŠ.  Dosluhuje také po 10 letech provozu tartanový ovál atletické dráhy, ale nevím, zda budeme mít dostatek financí (cca 1 mil. Kč) na jeho opravu. Čeká nás oprava místních komunikací ve dvou ulicích města (Švermova a Ke Studánce), protože zde bude probíhat rekonstrukce kanalizace a vody (investor SVS). Pokračovat chceme v postupné modernizaci veřejného osvětlení. Další velké opravy chodníků budeme realizovat v ulicích Alšova a Smetanova, kde v loňském roce proběhly rekonstrukce vody, kanalizace, VO a asfaltových povrchů. Také připravujeme lokalitu pro nový sběrný dvůr odpadu, na jehož výstavbu bychom chtěli čerpat dotace z Ministerstva životního prostředí. Pokud se nám to podaří, vybudujeme v blízkosti sportovního areálu TJ Tatran nový workoutový park pro mládež a dospělé. V neposlední řadě nás čeká vyřešení pozastávky proplacení dotace na dokončenou stavbu: revitalizace Markvartického rybníka, kde nám poskytovatel dotace SFŽP neproplatil cca 5 mil. Kč z důvodu pochybení při realizaci výběrového řízení. Tato věc zatím není uzavřena, protože se čeká na vyjádření Úřadu pro hospodářskou soutěž. V oblasti kultury a sportu bude naše město prostřednictvím infocentra a knihovny nadále spolupracovat a zlepšovat organizování různých akcí s dobrovolnými spolky - Pardálové, PAKLI sport, Sdružení dobrovolných hasičů, Václavky a další.

Čeho byste chtěl celkově dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považoval za úspěšné?

Chtěl bych pokračovat ve stávajícím dobrém hospodaření našeho města, dokončit modernizaci všech našich školních zařízení (pozn. jsme zřizovatelem 2 mateřských škol, 2 základních škol a jedné ZUŠ). Budu pokračovat v postupné obnově a modernizaci bytů (jsme vlastníkem 155 bytových jednotek) a nebytových prostor (zdravotní středisko, prodejny) a Domu s pečovatelskou službou. Nemalé prostředky bych chtěl použít na opravu chodníků a komunikací. Mým velkým cílem, který nevím, zda bude možné uskutečnit v tomto volebním období, je revitalizace veřejných ploch před bazilikou minor, dále na náměstí Míru v centru města a oprava části budovy bývalého pivovaru.

Řada měst a obcí, včetně hlavního města Prahy a všech jeho částí, hospodaří od Nového roku dočasně v rozpočtovém provizoriu. Je to i váš případ? A jaké hlavní investice letos plánujete?

Naše město schválilo rozpočet na rok 2015 již v prosinci loňského roku a já nepamatuji, kdy naposledy muselo Jablonné hospodařit v provizoriu. O investicích na letošní rok jsem se již zmínil v jiném bodě.

V jaké finanční kondici je vlastně radnice?

Naše město je v dobré finanční kondici. Nebýt pozastávky 5 mil. Kč (SFŽP - Markvartický rybník), kterou jsme museli zhotoviteli zaplatit z vlastních peněz, měli jsme na konci roku 2014 cca 20 mil. Kč volných prostředků na našich bankovních účtech.

Ještěd je cílem nejen milovníky horské turistky a sportů, a to nejen v zimních měsících. Jak významnou rolí je pro Jablonné v Podještědí cestovní ruch?

Cestovní ruch hraje v Jablonném velmi výraznou roli, protože k nám lidé jezdí za památkami a krásnou přírodou v Lužických horách. Obrovskou prezentací je také pořádání cyklistických závodů horských kol – Malevil Cup. Nejvíce je naše město každoročně navštěvováno v květnu při pouti sv. Zdislavy a oslavách města.

6. ledna uplynul první rok od uzavření stávající vládní koalice. Jak byste Sobotkovu vládu hodnotil? Domníváte se, že přinese nějakou pozitivní změnu?

Oceňuji postupné snižování schodků státního rozpočtu.

Jakou změnu zákona byste nejvíce uvítal jako starosta? Co vám dělá největší vrásky, ale není ve vašich možnostech to ovlivnit?

Velice mi vadí administrativní složitost při výběrových řízeních a následném vyúčtování dotací. Velké množství měst, zastupitelů již nechtějí podstupovat rizika při možných korekcích a vracení dotačních peněz. Vůbec se mi nelíbí, že byly zrušeny obecně prospěšné práce, jež prováděli lidé, kteří pobírají sociální dávky. Myslím si, že to byla chyba. Děti z takovýchto rodin vidí, že i když nepracuji, tak se o mě stát nějak postará. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…