Starosta Svitav: R35 je klíčovou stavbou naší republiky

19.02.2016 10:35

I přestože uskupení Sdružení pro město Svitavy získalo více než třetinu mandátů, vytvořilo širokou koalici. Jak se osvědčila? A co naopak vytýká opozici? I o tom jsme si povídali s Davidem Šimkem (BPP). Palčivým a vleklým problémem regionu je doprava. Zdá se však, že svítá na lepší časy. Je tomu ale opravdu tak? Prozradil nám také, proč se v krajských volbách rozhodl znovu kandidovat, a zhodnotil své dosavadní působení v zastupitelstvu, zejména s ohledem na čerpání dotací, které spadají do jeho gesce.

Starosta Svitav: R35 je klíčovou stavbou naší republiky
Foto: svitavy.cz
Popisek: Svitavy

Pane starosto, ačkoliv se vám podařilo s přehledem obhájit svůj mandát a vaše uskupení získalo 10 z 26 mandátů, rozhodli jste se, že vytvoříte širokou koalici. Domníváte se, že to byla správná volba? Neobjevují se uvnitř koalice nějaké závažnější neshody?

Ačkoliv naše uskupení získalo takto silný mandát, nabídli jsme účast v koalici všem subjektům, jejichž volební programy se shodovaly s naším programem. Tím vznikla koalice o 20 mandátech. Navíc ve všech koaličních subjektech jsou lidé, kterým jde o rozvoj města, a ne o prostý populismus.

Jakým způsobem se do rozhodování snažíte zapojit nejen opozici, ale především občany?

Mým zájmem není se proti opozici vyhraňovat, ona to zvládá ve většině případů sama. Momentálně největším problémem opozice je počet kliků na webových stránkách či anonymizace materiálů pro jednání zastupitelstva. Na druhou stranu je příjemné, když se opozice zpětně k některým projektům hlásí a vnímá je za svoje, aniž jakkoliv přiloží ruku k dílu. Ale to je asi úkol opozice.   

Důležitější je pro nás komunikace s občany. Proto naše záměry zveřejňujeme na webových stránkách, v městském zpravodaji, Facebooku, případně organizujeme kulaté stoly.

Podařilo se vám ve spolupráci s polskými kolegy získat na opravy a vylepšení některých budov ve městě dotace z EU? A proč jste se rozhodli vůbec žádat společně zrovna s polskou stranou?

Absence dotačních titulů na podporu cestovního ruchu nejen z národních programů, ale i z evropských titulů nás donutila využít možnosti spolupráce s polskou stranou. V současné době máme podány tři žádosti na přínosné projekty a netrpělivě čekáme na výsledky dotačního řízení.

Letošní rok se nese ve znamení oslav 760 let od první písemné zmínky o Svitavách. Plánujete při té příležitosti něco výjimečného?

Naší snahou je v tomto roce v rámci oslav ve městě zanechat nějakou stopu. Tudíž kromě edice poštovních známek, kroniky města, publikace fotografií plánujeme umělecky ztvárnit kruhový objezd či keramickými plastikami ozdobit jednu uličku. Jinak máme připraven bohatý kulturní program po celý rok. Věřím, že každý občan města i turista si přijdou na své.

V jaké fázi je projekt na modernizaci celého objektu místního bazénu? Jaké předpokládáte náklady a z čeho by měly být financovány?

Na konci minulého roku byla vypracována studie nového bazénu. Na základě této studie jsme minulý týden vybrali projektanta, který v průběhu tohoto roku zpracuje projektovou dokumentaci. Samotnou rekonstrukci bychom rádi zahájili v polovině příštího roku. Celkové náklady budou ve výši 140 mil. Kč a převážná část bude hrazena z rozpočtu města.

Klíčová z hlediska dopravy je pro region silnice R35. Proč je ale podle vás řešení tak problematické a věříte, že se vám o jeho důležitosti podaří přesvědčit nejen prezidenta, ale především i ministra?

Sám věřím, že R35 je klíčovou stavbou naší republiky. Největším problémem jsou výkupy pozemků, které celou záležitost zbytečně prodlužují.

Domníváte se, že se po letech průtahů skutečně začne příští rok se stavbou obchvatu města? Co by to nyní mohlo zpozdit?

Výstavba obchvatu je pro město důležitou investicí. Velké množství kamionové dopravy zatěžuje celé město a právě tento obchvat by pomohl dopravu ve městě zklidnit. Moc si přeji, aby v příštím roce výstavba byla zahájena. Podle vyjádření ŘSD by na jaře tohoto roku mělo dojít k výkupům pozemků a poté již může být stavba zahájena. Snad nevznikne při výkupech nějaká komplikace.

Jste nejen starostou, ale také zastupitelem kraje. Již zanedlouho se blíží krajské volby. Budete se znovu ucházet o přízeň voličů? Proč?

Ano, i v letošním roce budu kandidovat do krajského zastupitelstva za Koalici pro Pardubický kraj. Jakožto starosta bývalého okresního města se snažím hájit zájmy našeho regionu, který je od Pardubic nejdále. Zároveň se také zajímám o oblast školství, jež je mi vzhledem k původní profesi učitele blízká. 

V zastupitelstvu působíte jako předseda výboru pro regionální rozvoj a evropské fondy. Pro kraje, jakožto dlouhodobě velmi populární instituce z hlediska občanů, jsou velmi důležité fondy EU. Jakým způsobem je čerpáte a jaké projekty byste v této souvislosti zmínil? 

V této záležitosti musím říci, že Pardubický kraj je velmi aktivní v oblasti čerpání finančních prostředků. Za to musím vedení kraje pochválit. I v současné době je připraveno velké množství projektů, které vedení kraje plánuje podat do blížících se výzev. Hlavními oblastmi jsou dopravní infrastruktura, zdravotnictví, řešení starých ekologických zátěží a rozvoj středního školství.

Kde vidíte největší úskalí čerpání dotací? Kompenzuje podle vás přínos dotací rizika s nimi spojená? Často se totiž setkám s opačným názorem.

Z pozice města vidím jako veliký problém záležitost veřejné podpory, dále pak dlouhý administrativní proces a často velkou výši spoluúčasti. Nicméně jsem rád, že je možnost získat pro rozvoj měst i kraje další finanční prostředky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…