Starosta Vizovic: Zavedené strany byly, jsou a budou napojeny na „kmotry“

30.08.2014 16:27

Nová politická uskupení mění politiku, a nejen o příčinách a možných důsledcích této změny jsme hovořili se starostou Romanem Persunem (Hnutí nestraníků). Rozpovídal se také o změnách, kterými prošlo město za jeho starostování. Prozradil nám, čím bude chtít nyní oslovit voliče a jaké jsou jeho plány pro následující volební období. A nejen to.

Starosta Vizovic: Zavedené strany byly, jsou a budou napojeny na „kmotry“
Foto: Archiv RP
Popisek: Starosta Vizovic Ing. Roman Persun (hnutí Nestraníků)

Starostou města jste první volební období, a jak jste se svěřil pro naše stránky, snažil jste se být inovativní. Můžete být nyní konkrétnější, a podařilo se vám také například zlevnit i provoz úřadu?

Provoz úřadu je především služba občanům. Jedna věc je ekonomika provozu, druhá věc je spokojenost občanů. V průběhu volebního období byla provedena změna organizační struktury. Dále byly zrušeny pevné linky a všichni zaměstnanci jsou dostupní na mobilních telefonech, tento krok zlepšil komunikaci veřejnosti s úřadem a částečně snížil provozní náklady. V průběhu volebního období došlo ke snížení počtu zaměstnanců, a to z důvodu reformy oblasti sociálních služeb. Došlo k úsporám za energie díky zateplení dvou budov městského úřadu. Finanční dopady těchto kroků se příznivě promítly do snížení nákladů, ale jak již jsem dříve uvedl, hlavní prioritou je spokojenost občanů.

Počet obcí s rizikovým hospodařením loni klesl, stále ale dosahuje třetí nejvyšší úrovně za posledních 13 let. Z celkového počtu 6248 obcí vykazovalo rizikové hospodaření ke konci loňského roku 63 obcí, v roce 2012 to bylo 79 obcí. Vyplývá to ze studie, kterou na konci července zveřejnila poradenská společnost Bisnode. V jaké finanční kondici jsou Vizovice?

K vašemu dotazu ohledně hospodaření obcí a měst lze mít rovněž několik pohledů. Buď se některé obce dostaly do rizikového hospodaření z důvodů megalomanských projektů, které vyžadovaly kromě finančních možností rozpočtu využít služeb některých bankovních ústavů, pokud jim samozřejmě půjčily. Nebo mohly nastat i situace v rámci programového období dotačních titulů 2007 – 2013, že některé vyhlášené výzvy byly pro obce životně důležité, aby je však využily, tak musely projekty předfinancovat nebo opět si půjčit od bankovních ústavů, a mohly se tak ocitnout na hranici rizikového hospodaření.  Starostové se mnou budou souhlasit, že vyúčtování dotací z fondů někdy trvá dlouhé měsíce.

Na konci tohoto volebního období mohu upřímně konstatovat, že letošní příjmy jsou vyšší než výdaje a saldo je v plusové kolonce. Město Vizovice z tohoto volebního období bude mít více jak z devadesáti pěti procent splaceny všechny investiční akce, které byly hrazeny z dotačních titulů nebo z rozpočtu města.

Letos byste chtěl obhájit váš mandát. Jak vidíte vaše šance? Nemáte obavu z nových politických hnutí?

Rád bych obhájil mandát a pokračoval v rozpracovaných a nových projektech. Stále je co nového zlepšovat pro spokojenost spoluobčanů. Vaše otázka „šance“ je stejně hodnotná pro každého kandidáta. Bude opravdu záležet na voličích, jak zhodnotí moji práci v tomto volebním období. I pro nadcházející volební období se řídím stejným mottem: „Dělej komunální politiku tak, abys nepolitikařil, ale pracoval, aby tvá práce byla ke spokojenosti pokud možno všech občanů našeho malebného města." Byl bych rád, aby se těmito slovy řídili všichni kandidáti jak stávajících, tak nových politických stran a hnutí.

Po úspěchu Andreje Babiše se podzimní komunální volby stávají metou pro řadu úspěšných byznysmenů, kteří čile podporují zavedené strany a hnutí, případně se podílejí na vzniku nových. Co vy na to? Jaké to podle vás může mít důsledky pro občany a politiku?

Začal bych těmi důsledky pro občany a politiku. Pokud nyní pominu hodnocení agentur zabývajících se sledováním popularity politických stran a současné hlasovatelnosti, tak jsem přesvědčen, že respondenty nezajímá politika, ale hlavně životní úroveň, která se dotýká každého občana, jenž potřebuje mít záruky ve vztahu k zaměstnanosti, zdravotní péči a všem sociálním aspektům. Každá generační skupina má jiné požadavky a nároky, ale v globálu vždy vyjde jeden výsledek, rovná se kvalita našich životů. V tomto směru u jednotlivých stran či hnutí může docházet k názorové jednotě, ale otázka praktického uskutečnění již bývá podstatně horší, buď se dotkne peněženek každého občana, nebo dojde k prohloubení státního dluhu. Existuje snad i třetí cesta, kterou nastiňuje hnutí ANO Andreje Babiše. Čas jenom ukáže, zda se skutečně zlepší kvality životů českých spoluobčanů, spojené se zastavením propadu státního dluhu. K prvnímu vznesenému dotazu - nechci být soudcem, nepřísluší mi, abych vstupoval do svědomí členů nově vzniklých stran a hnutí a hodnotil čistotu politických kroků. Všeobecně je však známo, že déle zavedené strany byly, jsou a budou napojeny na takzvané „kmotry“, kteří mají přímou vazbu na politické špičky a veřejné zakázky. To vše řadový občan vidí, slyší v médiích, a proto není divu, že se vnitřně upírá k nové naději, vyjádřené novou stranou, hnutím, která slibují změnu.

Čím podle vás Andrej Babiš u lidí vlastně tak boduje“?

Částečně jsem mezi řádky odpověděl v předcházejícím dotazu. Od sametové revoluce za pár týdnů uběhne již dvacet pět let. Dost dlouhá doba, kdy česká politika zažila mnoho vrcholů a pádů, dobrých i méně dobrých období. Český občan si však dobře pamatuje rány a bolesti, které se každého dotýkají právě ve vztahu k životní úrovni. Nedávno proběhla evropská anketa spojená se spokojeností občanů. Na prvním místě jsou nejspokojenější Dánové, Finové, Norové (až 98 % respondentů)… Už si přesně nepamatuji, na které pozici skončila Česká republika, snad něco málo nad průměrem. Tato hodnocení vypovídají o tom, že mnoho spoluobčanů si dává právě naději v ministru Andreji Babišovi, že se mnohé zlepší. Charisma osobnosti je velmi důležité i pro politiku. Charisma, mnohdy spojené s otevřenou, přímou diskuzí bez skrupulí a politické diplomacie. „Označení věcí pravým jménem." A to je to, čím pan Babiš u voličů boduje.

Když ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Úspěch ve volbách má dva stupínky. Tím prvním je získat mandát zastupitele a důvěru od voličů. A tím druhým je vytvoření týmu zastupitelů, kteří vám dají důvěru starosty. V jednom i druhém případě bych považoval za nejdůležitější „poděkování“ za projev důvěry. Následně bude otevřena komnata, která je naplněna novou prací, starými i novými potřebami spoluobčanů, závislá na finančních možnostech města a hlavně prioritami. Pokud mám být konkrétní, tak naše město by si zasloužilo z větší části generální rekonstrukci pěších komunikací, veřejného osvětlení a dalších a dalších…

Jak byste hodnotil uplynulé čtyři roky? Co se vám osobně podařilo a s čím příliš spokojený nejste?

Stávající volební období osobně hodnotím jako pozitivní. S týmem spolupracovníků se nám podařilo zrealizovat mnoho prospěšných projektů, které zlepšily kvality životů našich spoluobčanů. Vybudovali jsme zdravotní středisko, doplnili chybějící části kanalizace a vodovodního řadu, zateplili budovu radnice, hasičárny, školy, rekonstruovali chodníky kolem silnic I. třídy na bezbariérové… To vše s dotační podporou větší jak padesát procent. Kromě dotačních projektů se podařila řada větších i menších akcí, které dokážou naši spoluobčané, pevně věřím, náležitě ocenit.

Letos se uskutečnil ve městě již 12. ročník hudebního festivalu Masters of Rock. Jak ovlivní život ve městě a má vaši podporu, či naopak?

Obecně vzato je pravdou, že ne vždy, co je nové, se stává jednoznačně přijatelným pro člověka. To platilo i v počátečních ročních hudebního festivalu Masters of Rock, který se před dvanácti lety poprvé objevil ve Vizovicích. Tento festival měl řadu příznivců i odpůrců. Po letech lze na tento festival pohlížet z jiného úhlu pohledu, kdy se řada negativních věcí odstranila a dá se říct, že každým rokem dochází k pozitivnějšímu posunu a tedy i k symbióze obyvatel Vizovic s návštěvníky festivalu. K Vizovicím neodmyslitelně patří slivovice, Vizovické trnkobraní, Zámecké kulturní léto A. Háby. Tato slova se za desetiletí vštípila do povědomí lidí, byť nejsou z tohoto regionu. Na letošním rockovém festivalu byli návštěvníci z 34 zemí celého světa a jsem přesvědčen, že nepatrné slovo „Vizovice“, se stalo známým i v těchto zemích, ze kterých příznivci této rockové hudby zavítali na Valašsko. Město Vizovice se bude snažit podporovat všechny kulturní akce k oboustranné spokojenosti, jak našich obyvatel města, tak návštěvníků kulturních akcí.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Předně bych chtěl poděkovat spoluobčanům našeho města za spolupráci, podporu a mnohdy i trpělivost. Rovněž poděkovaní patří týmu zastupitelů a pracovníkům MÚ. A občanům České republiky přeji hodně osobních, pracovních úspěchů a před nadcházejícími komunálními volbami a volbami do Senátu Parlamentu ČR správnou volbu. Aby v jejich rozhodování převažoval osobní instinkt ke kandidátům, u kterých budou mít jistotu, že budou opravdu zastupovat své voliče, aby po čtyřech letech mohli říci, ano, ten či onen starosta, radní, zastupitel udělal pro naše město maximum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …