Starosta Vrchlabí: My se teprve učíme zacházet s demokracií

23.02.2014 12:30

Změny navrhované hnutím Úsvit považuje Jan Sobotka (BPP) za „experimentátorské“ a vedly by podle jeho názoru k další anarchii v zemi. Na druhou stranu je rád, že nové strany ve sněmovně přiměly neúspěšné strany začít se zajímat o to, jak „udělat něco pro lidi“. I on sám by chtěl na podzim popáté obhájit mandát starosty. Jaké jsou ale jeho současné priority a co plánuje ve městě nového?

Starosta Vrchlabí: My se teprve učíme zacházet s demokracií
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Vrchlabí Jan Sobotka

Pane starosto, co považujete v uplynulém roce za svůj největší úspěch? A je naopak něco, co se vám nepovedlo?

Za úspěch města Vrchlabí považuji provedení první etapy rekonstrukce hlavní ulice, tj. ulice Krkonošské. Bylo to velmi náročné technicky i organizačně a podařilo se to v termínu. Podařilo se vybrat nového ředitele KD Střelnice a mělo to pozitivní dopad na kulturní vyžití ve městě. Nepodařilo se nám dokončit některé investiční akce do zimní sezony, jako třeba přípravu infrastruktury pro rodinné domky na Liščím Kopci.

Jaké jsou vaše plány a priority pro ten letošní rok?

Jsou to hlavně investice související s rozvojem průmyslové zóny, kdy bude hlavní investiční akcí města výstavba fotbalového stadionu, náhradou za stávající, který je součástí průmyslové zóny. Rozpočet města, který bude schvalován 12. 3. letošního roku, obsahuje mnoho dalších investičních akcí, které jsou potřebné (komunikace, fasáda školy, zateplení bytového domu atd.), je navržen ve výši zhruba 215 milionů Kč.

Hlavní část mnohasetmilionové investice do průmyslové zóny ve Vrchlabí, kde sídlí závod Škoda Auto, přibude letos. Co kromě nových pracovních míst přinese občanům?

Po úplném dokončení zóny (2016) by měla být významně zhodnocena dopravní infrastruktura vedoucí do města. Měly by být rekonstruovány silnice od Horek u Staré Paky až do Vrchlabí, a někde doplněny o chodníky (oblast Podhůří). Významně by se měla zrekonstruovat silnice první třídy, vedoucí centrem města, od gymnázia po autobusové nádraží. To by mohlo vést ke zvýšení atraktivity a tedy i návštěvnosti našeho města.

Příčinu vzestupu levice shledáváte v selhání pravice. Poslední volby ale přinesly dvě překvapivé události, silný mandát Babišova ANO a překvapivý zisk Okamurova Úsvitu. Jak si vysvětlujete tyto dvě věci a domníváte se, že strany přinesou nějakou pozitivní změnu?

Úspěch ANO a Úsvit je důsledkem selhání tradičních politických stran jako ODS i ČSSD. Jednalo se o protestní hlasy. Je dobře, že je volič natolik prozíravý, že tyto hlasy nezískaly jiné, radikálnější subjekty. Pozitivní na tom je to, že se neúspěšné strany začínají zajímat o to, jak „udělat něco pro lidi“.

V současnosti se stále volá po nových vizích. Nemyslíte si ale, že touha po neustálých vizích, tedy změnách, vede naopak k neustálé destrukci stávajícího nedokonalého politického systému v Česku, jehož ozdravení by naopak prospěl několikaletý klid?

Naše země potřebuje hlavně stabilní prostředí, kde by byl prostor na řešení skutečných problémů lidí a ne na „politiku“, nebo spíš na „politikaření“.

Ostatně Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury také prosazuje obrovské změny systému. Co vy na ně?

My se teprve učíme zacházet s demokracií. Změny navrhované Úsvitem považuji za tak „experimentátorské“, že by vedly k další anarchii v zemi.

Letošní rok je supervolební. I vy byste se chtěl již popáté pokusit obhájit mandát. Prozradíte nám vaše priority? Jaká je vaše vize Vrchlabí za 4 roky?

Jedná se určitě o dokončení průmyslové zóny ŠKODA, dále budeme pokračovat na „zkrášlení“ centra města, chtěli bychom pokračovat na sportovní zóně Vejsplachy (běžecké tratě, venkovní bazén). Určitě se chceme zabývat dalším budováním cyklostezek, které budou důležité pro obyvatele města a atraktivní pro jeho návštěvníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…