Stát si objedná balík, a zaplatí jenom část. Odborářský Václavák rozproudila zástupkyně pošťáků

08.10.2022 12:55

„Pět minut po dvanácté“ to na Václavském náměstí začalo vřít. Rozjela se odborářská demonstrace proti chudobě. Na pódiu se objevila také zástupkyně odborů poštovních s komunikačních služeb Jindřiška Budweiserová. Ani ona si nebrala servítky. Totéž platilo i o Jiřím Dokoupilovi, který mluvil za zaměstnance v kultuře. „Reálně hrozí trvalá destrukce kultury v naší zemi,“ volal z pódia.

Stát si objedná balík, a zaplatí jenom část. Odborářský Václavák rozproudila zástupkyně pošťáků
Foto: Screen Youtube
Popisek: Demonstrace odborů na Václavském náměstí

„Dobrý den všem, jsem moc ráda, že jste nebyli pohodlní a že jste přijeli. Potřebujeme vyjádřit svůj názor. Finanční problémy má řada lidí v různých odborech, ale finanční problémy pošťáků jsou opravdu velké. Jejich mzda je o 10 tisíc nižší, než je průměr. A to je strašné,“ volala z pódia zástupkyně poštovních a dalších odborů.

„Pošťáci chodí k lidem za každého počasí a chodili i v době covidu, nosili lidem třeba důchody. Chodili i za časů velkých zdravotních rizik. Ale bohužel musím říct, že dosud pošta nedostala žádnou kompenzaci za covidové období,“ zlobila se zástupkyně odborově organizovaných pošťáků. „Stát si od České pošty rok co rok objednává velký balík služeb, ale platí jen část,“ zlobila se Budweiserová dál s tím, že takto fungovat by dlouhodobě nevydržel absolutně žádný podnik.

„Omezení poštovních služeb způsobí vznik vnitřních periferií a urychlí vylidňování venkova. Život na venkově tak bude mnohem složitější,“ varovala odborářka s poukazem na to, že Česká pošta je na vesnicích často posledním kontaktním místem státu pro obyvatele.

I pošťáci si podle ní zaslouží dobré pracovní podmínky a stát se podle ní musí postarat o Českou poštu a o 27 tisíc pošťáků a jejich rodiny.

Zástupce uměleckých odborů Jiří Dokoupil promluvil na akci v podobném duchu. Zdůraznil, že mluví za pracovníky muzeí, knihovníky, restaurátory, archiváře, techniky a další personál z oblasti kultury. „Všichni tito zaměstnanci bohužel dlouhodobě patří k nejhůře placeným profesím,“ upozornil Dokoupil.

Uvítal, že do kultury půjde v rozpočtu na příští rok více peněz, ale podle Dokoupila to nestačí, Desetiprocentní navýšení platů je podle něj správným krokem, ale fakticky se tím prý jen dohánějí dluhy minulosti. V časech téměř 20% inflace musí podle Dokoupils vláda valorizovat tarifní složky pracovníků v kultuře, protože nadtarifní složky platu řada těchto pracovníků stále nemá.

„Reálně hrozí trvalá destrukce kultury v naší zemi,“ volal z pódia.

Poté vyzdvihl ještě jedno téma. Upozornil, že vláda připravuje zákon o tzv. veřejné kulturní organizaci, ale činí tak prý bez spolupráce s odbory – a to podle Dokoupila hrozí tím, že se nakonec zhorší pracovní podmínky zaměstnanců v kultuře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…