Stav Navalného se zlepšuje. Německé závěry o novičoku potvrdily další země

14.09.2020 16:52

Zdravotní stav ruského opozičního lídra Alexeje Navalného se opět zlepšil a politik je již schopný občasně opustit své nemocniční lůžko, informovala berlínská klinika Charité, v níž je politik hospitalizován. Mezitím další laboratoře potvrzují, že byl Navalnyj otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, shodli se na tom již výzkumníci ve Francii i Švédsku.

Stav Navalného se zlepšuje. Německé závěry o novičoku potvrdily další země
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Alexej Navalnyj

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí
Němečtí lékaři z berlínské kliniky Charité oznámili, že politika odpojili od ventilace a je již schopný pohybu. „Nyní podstupuje mobilizaci a je schopný na krátké chvíle opustit své lůžko,“ uvedla nemocnice.

Německá vláda v pondělí oznámila, že výsledky zkoumání vzorků, které ukazují na to, že byl Navalnyj otráven novičokem, nyní potvrdily kromě Německa i laboratoře ve Francii a ve Švédsku.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert opět apeloval, aby Rusko za otravu opozičního politika přebralo zodpovědnost.

Navalnyj byl hospitalizován 20. srpna poté, co se mu udělalo zle na palubě letadla do Moskvy. Letoun nouzově přistál v Omsku, kde jej v kómatu převezli do nemocnice. 22. srpna byl letecky převezen do Německa. Podle lékařů byl již politik probuzen z umělého spánku a komunikuje.

Látka novičok údajně byla v březnu 2018 použita při pokusu o otravu dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury.

Německé bezpečnostní úřady nyní vycházejí z předpokladu, že Navalného otrávila ruská tajná služba buďto na letišti v sibiřském Tomsku, nebo na cestě k němu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…