Stovky nových pracovních míst si vyžádá předsednictví České republiky v EU

30.03.2019 12:25

Předsednictví České republiky v EU ve druhé polovině roku 2022 si vyžádá stovky nových pracovních míst, vyplývá z materiálu Ministerstva financí. V pondělí ho projedná vláda, na programu ho měla pro informaci již v pondělí 25. března. Ve středu Deník N napsal, že premiér Andrej Babiš (ANO) pokládá náklady na předsednictví za neúměrně vysoké a nevidí v něm žádný přínos. Údajně se podle deníku zmínil o tom, že by se Česko mohlo předsednictví vzdát. Babiš to ale následně na twitteru popřel. Chce podle svého vyjádření jen omezit náklady na předsednictví.

Stovky nových pracovních míst si vyžádá předsednictví České republiky v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Kolik bude celá příprava pro rok 2022 a samotné předsednictví stát, původní materiál neuvádí. V letech 2007 až 2009 bylo na přípravu a předsednictví podle dokumentu vyčleněno 3,75 miliardy korun, což je v dnešních cenách 4,32 miliardy korun. Dokument je úvodní informací o nárocích na předsednictví. Podrobný návrh rozpočtu by měla vláda dostat do konce dubna a každý rok jej aktualizovat.

Materiál ovšem uvádí, že podle aktuálních požadavků bude potřeba kvůli předsednictví vytvořit zhruba 570 nových pracovních míst na dobu určitou. Dokument upozorňuje, že předsednictví v roce 2022 bude významně náročnější než první české předsednictví v roce 2009. Důvodem je mimo jiné výrazný nárůst legislativy EU kvůli Lisabonské smlouvě. V roce 2009 se podle dokumentu na přípravě a samotném předsednictví ČR podílelo zhruba 1255 osob, z toho 359 bylo nově obsazených míst vytvořených na dobu určitou.

Podle informací jednotlivých úřadů by se během předsednictví ČR měl v Česku uskutečnit minimálně jeden summit na úrovni hlav států a předsedů vlád členských států EU, přibližně 20 neformálních zasedání orgánů Rady EU na úrovni ministrů členských států EU, jedno jednání vlády ČR s Evropskou komisí a jedno jednání vlády s konferencí předsedů Evropského parlamentu. Mělo by se také konat až 380 dalších neformálních pracovních jednání na nižší úrovni a odborných konferencí.

V roce 2009 se uskutečnila v ČR čtyři zasedání na úrovni hlav států nebo vlád zemí EU s dalšími zeměmi, 14 neformálních zasedání sektorových formací Rady EU na úrovni ministrů zemí EU a osm konferencí na úrovni ministrů. Odehrálo se také jedno jednání vlády ČR s Evropskou komisí, jedno jednání vlády s konferencí předsedů Evropského parlamentu a přibližně dalších 320 zasedání.

ČR bude muset během předsednictví také zajistit předsedání pracovních skupin a dalších přípravných formací Rady EU v Bruselu a v Lucemburku.

ČR jako předsednický stát bude zastupovat Radu EU při jednáních s Evropským parlamentem, s Evropskou komisí, s dalšími institucemi a orgány EU a s vnějšími partnery, mimo jiné v rámci zasedání mezinárodních organizací a mnohostranných smluv i mimo území EU.

Česká republika předsedala EU v první polovině roku 2009. Češi tehdy řešili například konflikt v Gaze nebo plynovou krizi na Ukrajině. V březnu padla vláda Mirka Topolánka a po zbytek půlročního období zemi vedla úřednická vláda Jana Fischera. Náklady na předsednictví provázely kontroverze spojené se zakázkou na ozvučení od firmy ProMoPro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…