Strach? To máte správně. Jiří Holík tuší, jak by Česko dopadlo

18.04.2022 4:44 | Rozhovor

Pokud se zavřou kohouty z Ruska, poklesne životní úroveň, přiznává pravdu Putinovým slovům hokejová legenda Jiří Holík. „Mně ta rovnice, že když odebereme plyn a ropu z Ruska, tak tím přispíváme na válku s Ukrajinou, moc nesedí,“ dodává. A trefuje se do úvah vlády, že lidé nadcházející problémy zvládnou, protože mají našetřeno. „No, nezvládnou!“ říká jasně a táže se, zda budou poslanci také sedět v chládku. Odhaluje, čeho se ohledně konfliktu velmocí bojí.

Strach? To máte správně. Jiří Holík tuší, jak by Česko dopadlo
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Jiří Holík

Evropa je z dosti podstatné části závislá na ruském plynu, tu závislost hodlá přetransformovat pro změnu v jinou závislost, ale každopádně to bude dost z nás finančně bolet. Jak vnímáte současnou situaci všeobecného zdražování v souvislosti se stoupajícími cenami energie?

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Po pravdě řečeno, já tomu moc nerozumím, proč se do těchto věcí za každou cenu pouštíme.

Putin má pravdu, když říká, že si zavřením kohoutků s ruským plynem a ropou snížíme životní úroveň. Já moc dobře vím, že on tím sleduje pouze své vlastní sobecké zájmy, ale mně ta rovnice, že když odebereme plyn a ropu z Ruska, tak tím přispíváme na válku s Ukrajinou, moc nesedí. Je to přece jen byznys a byznysem by měl podle mě taky zůstat – i za těchto okolností.

Měly by státy EU postupovat proti Rusku jednotně?

Měly, proč ne, ale vidíme, že každý kope sám za sebe. Já se někdy těm absurditám musím až smát, když teď například všichni útočí na Viktora Orbána. Vzpomínám si, že nejdřív ho Brusel kritizoval za to, že staví plot proti běžencům. A o pár let později začaly ploty najednou stavět i další státy, a už to bylo v pořádku. A dost možná, že to tak bude i s odběrem energie z Ruska. Jenom zase potřebujeme bohužel čas, abychom k tomu dospěli vlastní trpkou zkušeností.

Ceny potravin, energie i bydlení letí nahoru. Jak to zvládnou lidé zejména z těch nízkopříjmových skupin, nebudeme mít najednou třetinu obyvatelstva pod hranicí bídy? Cítíte ve svém okolí atmosféru obav?

Máte pravdu, že pro mnoho lidí to bude představovat pořádný problém a ty obavy tu samozřejmě jsou a já je vnímám. Mně se líbí, jak k tomu přistupuje naše vládní garnitura, která konstatuje, že lidé v Česku mají podle informací ministra financí našetřeno tolik a tolik miliard až bilionů, takže to přece všechno nějak zvládnou. No, nezvládnou! Zvláště když našetřeno mají hlavně ti, kterých se to zdražování zase tak citelně nedotkne. Ale lidé s průměrnými platy musejí mít oprávněný strach.

Třeba nás to zase naučí alespoň šetřit – myslím hlavně energií…

Já na tyhle teze moc nevěřím. Nejlepší je, když o uskrovnění a utahování opasků hovoří politici se svými příjmy – a říkají, jak se budou budovy vytápět místo na 21 na 16 stupňů a jak tím ušetříme. Ale nedokážu si představit, že by těch 16 stupňů bylo taky ve Sněmovně.

To je stejné, jako když vám začne třikrát rozvedená ženská vykládat, jak by mělo vypadat manželství.

Poměrně často slýcháme argument, že stát investuje až příliš mnoho peněz do uprchlíků z Ukrajiny – a samotní Češi na to budou doplácet. Co vy na to?

Pravda je, že doplácet na to samozřejmě budeme všichni, protože to jde všechno z našich společných peněz. Pravda je taky ta, že stát by se měl trochu víc starat o vlastní občany.

Já chválím vládu za to, že naše péče o uprchlíky je opravdu příkladná, protože to je nutné a je to v pořádku, ale můj dojem je, že už se to maličko přehání právě na úkor našich lidí.

Co vás v současnosti nejvíce štve?

Že mám tak špatné sny. Hlavně se bojím, že až se jednoho dne probudím, zjistím, že ta naše vrchní generálka v sukni vyhlásila Rusku válku.

Bojíte se války na Ukrajině?

Já se bojím, že tím hlavním činitelem v tom konfliktu vlastně není ani Rusko, ani Ukrajina, ale Amerika (USA), která stála na začátku toho všeho, patřičně ty spory přiživovala a teď spokojeně přihlíží.

Ale nemůžeme opomíjet jednoznačné selhání Putina a vinu Ruska.

To určitě ne, já jsem opravdu ten poslední, kdo by se zastával války a těch, kteří ji vedou a jsou vlastně těmi agresory. O tom není sporu, že tam ta vina Ruska jednoznačně je.

Přesto je potřeba brát v potaz, že jde stále o vojenskou velmoc, minimálně pokud jde o počet jaderných zbraní, takže by bylo dobré přestat se vzájemnými urážkami, jaké předvádí třeba americký prezident Biden – a raději věnovat veškerou snahu jednáním o míru, protože celé je to především záležitost Ruska a Ameriky, ne Evropy.

Pane Holíku, změňme téma, ruští a běloruští hokejisté se podle rozhodnutí IIHF nezúčastní nadcházejícího hokejového mistrovství světa ve Finsku. Považujete to za správné rozhodnutí?

Ne, klidně mě označte za zpátečníka, ale můj názor je, že sportovci mají sportovat. Vím, kolik to stojí dřiny a potu, než se člověk propracuje třeba do té reprezentace – a pak mu to zhatí ryze politické důvody, se kterými není téměř nikdo z těch hokejistů schopen nic udělat. Myslím, že ani Ovečkin by Putina aktuálně neobměkčil a nepřiměl k rozumu. A většina Rusů by ho naopak vyhlásila za zrádce.

Už jen krátce závěrem, abychom nekončili tak vážně, jak budete trávit Velikonoce?

Tak jako každý rok, těším se, že přijede rodina, takže se po čase opět uvidíme, a v pondělí samozřejmě vymrskám manželku a dceru, ale zase ne moc, aby mě za to pak ještě nežalovaly – jako v USA (smích).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…