Strach z komunistů se rozšířil až za kanál. „Čeští komunisté se vrací do vlády,“ píše britský deník

12.07.2018 9:52

Vláda podporovaná komunisty vzbudila pozdvižení nejen v Česku. Zareagoval na ni i britský deník Guardian. „Čeští komunisté se vrací do vlády jako silní hráči,“ zní titulek jejich článku. A pokračuje: „Tato strana získala opravdový vliv poprvé od roku 1989.“

Strach z komunistů se rozšířil až za kanál. „Čeští komunisté se vrací do vlády,“ píše britský deník
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Čeští komunisté znovu po 30 letech ochutnali moc, poté, co pomohli Andreji Babišovi získat důvěru, píše Guardian. Že komunisté už nějakou dobu ovlivňují komunální politiku, to Guardian nezmiňuje. Babiše pak Guardian označil za miliardáře a podnikatele opředeného skandály. Zmiňují také jeho boj s osočením, že byl agentem StB.

Anketa

Máte radost, že vláda Andreje Babiše získala důvěru Poslanecké sněmovny?

83%
17%
hlasovalo: 13213 lidí

„Pro mnoho lidí, kteří volí středopravicové strany, je toto obrovský morální a psychologický problém, protože celou věc vnímají symbolicky a cítí, že to není správně,” cituje Guardian politického komentátora Jiřího Pehe.

„Komunisté se uvolili vládu tolerovat za slíbené zákony a místa ve veřejných podnicích, ačkoli ideologicky by měli být proti Babišovu bohatství,” píše britský deník. Komunisté prý kývli na podporu výměnou za zdanění církevních restitucí, ale Babiš jim odepřel snížení zapojení sil ČR v NATO. A Babiš údajně rozčílil komunisty i tím, že se rozhodl vyhostit tři ruské diplomaty v solidaritě s Velkou Británií po otrávení Skripalových.

„Babiš to udělal, protože cítí, že nemá demokratickou legitimitu a není považován za pravého liberálního demokrata,” vyjadřuje se opět Pehe. „Chce vypadat proevropsky, prozápadně a pro-NATO a komunistům dal najevo, že z toho nesleví,” myslí si politický komentátor.

Guardian dodává, že ačkoliv Babiš nechce povolovat komunistům v otázce NATO a EU, jeho vláda bude protiimigrační, vzhledem k tomu, že Miloš Zeman odmítl jmenovat Pocheho ministrem zahraničí, protože byl moc liberální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…