Střelba do uprchlíků, zranění a mrtví. Frontex má obrovský průšvih

07.10.2016 21:10

Evropská pohraniční stráž Frontex čelí obvinění, že neváhala – ve snaze zastavit pašerácké čluny převážející uprchlíky do Evropy – střílet ostrými. Server The Intercept s odkazem na agenturní dokumenty dokonce tvrdí, že střelba si vyžádala oběti na životech migrantů. Frontex však obvinění odmítá.

Střelba do uprchlíků, zranění a mrtví. Frontex má obrovský průšvih
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Z výpovědí uprchlíků i dokumentů agentury Frontex, které zveřejnil na svých stránkách server The Intercept, vyplývá, že příslušníci evropské pohraniční stráže mezi květnem 2014 a prosincem 2015 stříleli na lodě pašeráků a zranili u toho či přímo zabili uprchlíky na palubě.

„Všechny případy střelby – včetně těch, které vedly ke zranění uprchlíků – byly hlášeny jako součást standardního procesu zadržení pašerácké lodi na moři,“ uvádí the Intercept.

„Přijedeme k lodi, a buď zakřičíme, aby zastavili a zvedli ruce, nebo na ně troubíme. Když nezastaví, střílíme na motor, ale jen pokud je to bezpečné,“ prozradil reportérovi serveru na řeckém ostrově Chios jeden ze členů pobřežní stráže. Když by hrozilo uprchlíkům nebezpečí, nechávají prý loď raději odplout.

Uprchlíci ale vypráví něco jiného. Devatenáctiletá Rawan vypráví, že když se před dvěma lety pokoušela dostat z Turecka do Řecka, pobřežní stráž střílela na pašeráckou loď, na které plula. Jedna z kulek ji zasáhla do zad, stejně jako jejího tchána Adnana Akila. Jiná uprchlice byla postřelena do ramena.

Akil vzpomíná, že kormidelník nechtěl člun zastavit a tak pobřežní stráž zahájila palbu – z pistolí a samopalů. Když po druhé várce střelby loď konečně zastavila, patrola odvezla zraněné k ošetření. „Hodili nás do lodi jako zvířata,“ třese se při vzpomínce na prožité trauma.

„Obyčejně střílí na motor. Problém je ale v tom, že kolem něho sedí spousty uprchlíků,“ vysvětluje Giorgios Pagoudis, novinář z řeckého Chiosu, který se věnoval incidentu se střelbou, do něhož se přimotali Rawan s Akilem.

Šest měsíců po střelbě na Chiosu došlo k podobnému incidentu poblíž ostrova Pserimos. Jedna z kulek tehdy zasáhla jednoho ze syrských uprchlíků do hlavy. Rok nebyl schopen mluvit, ani se hýbat. Nakonec upadl do kómatu a loni v prosinci zemřel.

V obou případech střelby řecké soudy nakonec konstatovaly, že pobřežní stráž postupovala v souladu se zákony a nedopustila se žádného pochybení.

Všichni uprchlíci z Chioské střelby dostali azyl v Evropě. Rawan, která žije na severovýchodě Německa, poukazuje na ironii osudu – utíkala z válkou zasažené Sýrie, aby ji postřelili Evropané. Nicméně je šťastná, že se dostala do Evropy živá.

Frontex obvinění odmítá

Tiskový úřad Frontexu reportérovi serveru přiznal, že střelba pobřežní stráže v mnoha případech způsobila zranění či usmrtila uprchlíky na palubě pašeráckých lodí. Odmítl však poskytnout přesná čísla i objasnit to, kdo vydal příkazy ke střelbě. Zároveň zdůraznil, že účelem střelby nebylo znemožnění překročení hranice, nýbrž zastavení pašeráků.

Na konci září Frontex požádala o vysvětlení i unijní ombudsmanka Emily O'Reillová s Nilsem Muiznieksem z Rady Evropy. Pod dopis, který poslali šéfovi agentury, se podepsalo dvaačtyřicet europoslanců.

Šéf Frontexu Fabrice Leggeri obvinění ze střelby do uprchlíků odmítá. Podle serveru EuObserver europoslancům vzkázal, že v polovině nahlášených případů stráž střílela pouze do vzduchu bez úmyslu někoho zranit.

Ve zbývajících případech prý byla střelba vedena v reakci na útoky na strážní lodě, kterými pašeráci ohrozili životy migrantů i pohraničníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…