Svědectví z volebního Švédska: Hlavním tématem je kriminalita

09.09.2018 11:28

Český historik Tomáš Sniegoň, který už od devadesátých let žije v jihošvédském městě Malmö, v krátkém videu na serveru Aktuálně.cz popisuje situaci před volbami. V nich se předpokládá velký úspěch krajně pravicové strany Švédští demokraté. „Švédové mají strach z kriminality, ta ovlivní volby,“ říká historik s tím, že země má velké problémy s kriminalitou především na přistěhovaleckých předměstích.

Svědectví z volebního Švédska: Hlavním tématem je kriminalita
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Rvačky afrických migrantů ve Švédku jsou na denním pořádku

Na úvod historik připomněl, že v roce 2015 přišlo do země kolem 160 000 lidí. „To bylo obrovské množství. Dostalo se to všude do médií. Otázka v roce 2015 se stala velmi horkou,“ řekl s tím, že poslední dva roky už se situace stabilizovala, jelikož i protimigrační strana, o které se dnes v souvislosti se švédskými volbami diskutuje nejvíce, se stabilizvala plus mínus na dvaceti procentech. „Dokonce už v těch posledních měsících ztrácela,“ dodal.

Pouze migrace nebude to hlavní, co prý ovlivní volby. „Já bych řekl dokonce imigrace a také kriminalita. Protože otázky kriminality jsou vlastně výrazem těch nejradikálnějších projevů, jak imigračních nezdarů, tak protiimigračních nálad,“ uvedl historik.

Zdůraznil, že ve Švédsku v poslední letech došlo hned k několika vážným případům kriminality. „Vždycky se projeví na sociálních médiích, jestliže za tou kriminalitou jsou přistěhovalci. Ať už je to pravda, nebo není. Ať už je to ověřované, nebo ne,“ uzavřel Sniegoň s tím, že něco takového pak provokuje velké emoce a debaty.

Mnozí švédští voliči maji pocit, že je stát zanedbává na úkor statisíců nově příchozích žadatelů o azyl. Poukazují přitom například na dlouhé čekací doby ve zdravotnictví. „Tyto nové sociální propasti musí být řešeny, aby zůstalo Švédsko jednotné. Pokud to dokážeme, extrémizmus nemá šanci,“ řekl AFP Göran Persson, který působil ve funkci premiéra v letech 1996 až 2006.

Nacionalistická strana Švédští demokraté je v centru zájmu švédské společnosti od roku 2015, kdy v 9,5 milionovém Švédsku požádalo o azyl 163.000 lidí, což byl z hlediska Evropy největší počet v poměru na jednoho obyvatele. Od té doby je téma migrace hlavním hýbatelem politických debat. Protiimigračním Švédským demokratům by podle průzkumů mohla dát svůj hlas pětina voličů.

Vítězem klání se pravděpodobně stanou opět sociální demokraté, kteří v zemi vyhráli prakticky všechny volby za posledních sto let. Letos ale Švédská sociálnědemokratická dělnická strana zřejmě dosáhne vůbec nejhoršího výsledku. V průzkumech veřejného mínění se její podpora pohybuje kolem čtyřiadvaceti procent. Na třetím místě by měla skončit konzervativní Umírněná koaliční strana, která získává kolem osmnácti procent hlasů.

Původní zdroj ZDE

Vláda sociálnědemokratického premiéra Stefana Löfvena po roce 2015 výrazně zpřísnila azylové podmínky a proud běženců mířících do země tak zpomalila. Nyní však Švédsko čelí problému integrace migrantů dopouštějících se zločinností. Tato situace posiluje, stejně jako je tomu v Itálii, Francii či Německu, podporu krajně pravicových stran na úkor těch, které politice tradičně dominovaly. „Švédsko se připojuje ke zbytku Evropy,“ uvedl bývalý premiér z Umírněné koaliční strany Carl Bildt s tím, že mýtus švédského modelu sociálního státu se rozplývá.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …