Švejkové a nahé právo. „Doteď platilo, že zákony se netvoří pro lidi,“ tvrdí právník

16.04.2020 15:00

Právník a rozhodce při Hospodářské komoře René Šifta se vyjádřil k Čechům v době koronaviru. „Národ Švejků svědomitě nosí roušky. Češi cítí, že konečně můžou rozumět právu,“ píše se na serveru HlídacíPes.org.

Švejkové a nahé právo. „Doteď platilo, že zákony se netvoří pro lidi,“ tvrdí právník
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Dobrý voják Švejk

Šifta se ve svém komentáři zamýšlí nad tím, co Čechy, kteří se často všemu vysmívají a nedodržují jakékoli právní předpisy, přimělo k tomu, aby dodržovali nouzový stav a nosili roušky. „Současná doba je zaplevelena pravidly a zásadami, které číhají na každém kroku. Bez pravidel není možný chod žádné společnosti, ale přemíra regulace samotnou společnost dusí. Lidé nevnímají právní předpisy, a tedy jejich jednodušší podobu ve slově právo, jako přívětivé, a není to proto, že by jim nerozuměli zevnitř, ale proto, jak na ně zvenku působí,“ poznamenal Šifta. Podle jeho slov obyčejné lidi odpuzují strkanice i naschvály při přijímání zákonů stejně jako neustálé novely novel či vnější evropské zásahy.

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí

„Nouzový stav paradoxně naopak v lidech vyvolal pocit, že právo mohou znovu pochopit, a začali se o něj zajímat. Co se tedy stalo a proč nastal takový náhlý obrat? Právo se sneslo z výšin, z toho prvoplánovitě vystavěného piedestalu, na který normální smrtelník neměl mít nárok dosáhnout, zpět k lidem. Ukázalo se neotesané v surovém stavu a ve své původní nahotě, bez jakýchkoli prostředníků, jen ono a adresát. Zrodilo se náhle a nenadále a to ve své nejčistší, efemérní podobě,“ poznamenal důvody Šifta s tím, že lidem se líbí stručnost a jednoduchost. 

„Vyhlašování je přímé, bez nutných neosobních kroků v podobě zanesení do sbírky listin a vytištění v papírovém formátu,“ sdělil s tím, že vyhlášení nouzového stavu je na jednom papíru a je to několik prostých vět.

„Doteď všeobecně platilo, že zákony se netvoří pro lidi, nejsou tu pro ně, ale jen slouží k jejich ovládání. Při vyslovení slova právo se hned objevilo spojení ‚my a oni‘, tedy rozdělení společnosti na ty, co právní předpisy musí dodržovat, a na ty, co je tvoří. Nouzovým stavem vznikla propojenost a vzájemná součinnost a dělení na ‚oni a my‘ se ztratilo. Prostí občané se začali o dění spojené s koronavirovou epidemií zajímat, a to především díky jasným postupům designovaným právě právem,“ řekl s tím, že „hadrové roušky z domácí provenience se tak mimo jiné staly kotvítkem v lidské mysli, které při jakékoli vzpomínce bude ukazovat, že právo může být napsáno i v lidské podobě“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…