Světoznámý publicista: Jedlička a jeho Liberland nakonec selžou. Ale...

23.04.2015 10:28

Ruský publicista sídlící v Berlíně Leonid Beršidskij je přesvědčen, že by projekty typu Jedličkova Liberlandu měly dostat svoji šanci. Nepředpokládá však, že by český politik dotáhl svůj projekt do úspěšného konce, protože prý postupuje příliš chaoticky.

Světoznámý publicista: Jedlička a jeho Liberland nakonec selžou. Ale...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Liberlandu Vít Jedlička přednáší na VŠE

„Český politik Jedlička chce vybudovat libertariánskou utopii. Liberland o rozloze sedm kilometrů čtverečních by prý mohl mít okolo 35 000 obyvatel. V Liberlandu bude dle jeho prezidenta a zakladatele Jedličky fungovat menší parlament, ale o většině záležitostí budou voliči rozhodovat skrze referenda v rámci přímé demokracie. Zde je patrná inspirace Švýcarskem a v případě elektronického způsobu volby zase Estonskem. Liberland se obejde bez tradičního daňového systému a lidé sami budou rozhodovat, co od států chtějí a kolik za to budou platit. Jedlička je přesvědčen, že klasické služby státu mohou být zajišťovány dobrovolníky,“ píše ruský publicista a spisovatel Beršidskij, který žije v berlínském exilu. Beršidskij je autorem tří novel a jeho příspěvky se pravidelně objevují v agentuře Bloomberg či denících Financial Times a Wall Street Journal. 

více informací o libertarianismu najdete ZDE

„Jestli se vám některé věci zdají nedomyšlené, tak máte pravdu. Jedlička začal o detailech přemýšlet až poté, co se Liberland setkal s takovým zájmem po celém světě. Liberland založil jen před několika málo dny a jeho facebooková stránka má již přes 100 000 příznivců. Jedlička poskytl rozhovor Fox News a mnoha evropským médiím. Čeští a srbští novináři cestovali přímo do Liberlandu a lidé již slíbili, že zajistí internetové služby, a dokonce i banku. Jedlička žertuje, že on a jeho lidé jsou asi nejzahlcenějším imigračním úřadem na světě. Stovky tisíc žádostí vyřizuje jen v sedmi lidech,“ pokračuje Beršidskij.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Podle Beršidského je očividné, že je po experimentálním státě, kde by mohly být v praxi uplatněny libertariánské ideje, silná poptávka. Zmiňuje přitom antiutopistický román zakladatelky objektivismu Ayn Randové a hlavní postavu jejího románu Atlasova vzpoura Johna Galta a jeho komunitu Gulch. „Ovšem uvést do praxe zcela nový systém v zemi nikoho není to samé jako na území, které řídí standardní vláda. Dokonce i obyvatelé svobodomyslné dánské komunity Christiania platí daně v Dánsku. Na rozdíl od našich dávných předků si nemůžeme vyzkoušet, jak bychom si vládli sami, kdybychom k tomu dostali šanci. Bohužel, Jedličkova snaha bude asi odsouzena k neúspěchu,“ soudí Beršidskij.

Ruský publicista považuje za nepravděpodobné, že by Srbsko a Chorvatsko dovolily, aby na jejich hranicích vyrostl samostatný stát. „Vztyčit vlajku nestačí k tomu, aby mohl člověk dané území prohlásit za své. A možná si Jedlička svůj vlastní stát ani nezaslouží. Přípravy k jeho vybudování jsou totiž až příliš chaotické,“ konstatuje Beršidskij s tím, že jistá forma obvyklého vládnutí je nutná k tomu, aby podobné pokusy mohly úspěšně fungovat. „Stávající státy by např. mohly svá sporná území dobrovolně předat OSN, která by zvážila žádosti skupin zájemců. Ti by pracovali na rozvojovém plánu a své projekty by zveřejňovali na internetu, kde by mohli získávat finance od dobrovolníků. Úkolem komise OSN by bylo vyřazovat extremistické, náboženské a firemní projekty,“ navrhuje Beršidskij.

„Tato území by potom mohla být podobným nadšencům poskytována na deset až dvacet let. Pokud by se jim za tu dobu podařilo rozjet životaschopný projekt s fungující ekonomikou i vládním systémem, měli by nárok, aby jejich mikrostát uznal okolní svět. V opačném případě by zase dostala šanci jiná skupina novodobých kolonizátorů. Inovace probíhají v mnoha oblastech lidského bádání, tak proč ne v oblasti budování státu? Jedlička či jeho předchůdce Heaton, který si zřídil o pár měsíců dříve své království na poušti mezi Súdánem a Egyptem, sice nemusí působit naprosto přesvědčivě, ale to samé se přece týká mnoha standardních prezidentů a králů současnosti. A ti nakonec mohou své experimenty z nějakého důvodu také realizovat,“ uzavírá Beršidskij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…