Svoboda: Členství ČR v EU a NATO je základ zahraniční politiky

30.03.2019 18:12

Členství České republiky v Evropské unii je vedle členství v NATO základem zahraniční politiky. Na sjezdu KDU-ČSL v Brně to dnes řekl europoslanec a lídr lidovecké kandidátky do květnových evropských voleb Pavel Svoboda. Podle něj neexistuje ke členství v unii alternativa. V Evropské unii je ale stále co zlepšovat, řekl Svoboda. Zmínil například hlídání mezí pravomocí unie nebo zjednodušení unijní legislativy.

Svoboda: Členství ČR v EU a NATO je základ zahraniční politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Svoboda

Podle Svobody je Evropská unie úspěšným příběhem. „Je příkladem pro 70 let míru, díky kterému máme blahobyt, jaký tady nebyl. Volnému exportu vděčíme za třetinu ekonomiky, závisí na něm každé šesté pracovní místo. Lidé ale nepřemýšlejí a berou blahobyt jako samozřejmost,“ uvedl Svoboda.

Podle něj musí být Evropská unie solidární, ale ne naivní. „Potřebujeme model, který umožní unii jednat tam, kde to Evropané očekávají a kde na to členské státy nestačí. Jedná se o bezpečnost, boj proti nelegální migraci, ochranu vnějších hranic,“ řekl Svoboda.

Důležité je podle něj bojovat také proti dezinformacím.  Rusko, Írán a Čína, to jsou nejnebezpečnější propagandy na světě. Proto podporujme projekt evropské obranné spolupráce,“ doplnil Svoboda.

Podle něj je ale na projektu Evropské unie stále co zlepšovat. "Abychom měnili současné nedostatky unie, musíme provětrat neustále se množící unijní agentury, zda má jejich činnost smysl a nedublují se. Je potřeba zjednodušit unijní legislativu a hlídat subsidiaritu a meze pravomocí unie,“ řekl Svoboda. Podle něj je potřeba hlídat především Evropskou komisi. „Je prolezlá liberály, a proto komise potom financuje třeba kampaň za homosexuální manželství. Nespadá to do pravomocí unie, a tak nesmí být ani tato kampaň financovaná z unijního rozpočtu,“ uvedl Svoboda.

Dvoudenní sjezd KDU-ČSL v Brně zvolil nové vedení. Po osmi letech v čele vystřídal Pavla Bělobrádka poslanec Marek Výborný. Sjezd zvolil i nové předsednictvo a část celostátního výboru.

Dvojka kandidátky Tomáš Zdechovský ocenil, že lidovci v Evropském parlamentu pracovali společně i přes občas rozdílné názory. Podle něj se europoslanci za KDU-ČSL snažili pomáhat obyčejným lidem.  Nechtěl jsem být člověk jednoho tématu, být ten, který je nudný a který nedokáže se občas uvolnit. Proto jsem se snažil věnovat tématům, kterým se ostatní nevěnovali,“ řekl Zdechovský. Svými kroky si podle něj vysloužil od premiéra Andreje Babiše (ANO) přezdívku „největší udavač v Evropském parlamentu“.

Michaela Šojdrová, která je na kandidátce na třetí pozici, také poděkovala Svobodovi i Zdechovskému za spolupráci. Podle ní budou lidovci usilovat i v dalším funkčním období o to, aby se zrušila dvě sídla Evropského parlamentu v Bruselu a Štrasburku a zůstalo jen jedno. V EP chce dále prosazovat bezpečnost, lidská práva, solidaritu, vzdělání a podporu rodin. Chtěla by se také stát členkou zemědělského výboru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…