Syn exministra Baudyše připomněl, jak Zeman hájí národní zájmy. A zmínil jednu podivnou iniciativu knížete Schwarzenberga

08.12.2014 17:53

Miloš Zeman je v posledních týdnech tématem hovorů i rozepří na mnoha místech. Zatímco někteří proti jeho setrvání ve funkci začínají protestovat a organizovat různé akce, druzí se ho zastávají a jsou ochotni jít proti opačnému táboru i do boje – byť většinou hlavně virtuálního, případně slovního. Ať tak, či onak, v každém případě se stále hlasitěji ozývají názory, že právě tento prezident udělal z Čechů dva nesmiřitelné tábory. Jak to tedy je?

Syn exministra Baudyše připomněl, jak Zeman hájí národní zájmy. A zmínil jednu podivnou iniciativu knížete Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antonín Baudyš

Anketa

Myslíte, že budou do konce roku pokračovat masové protesty proti Zemanovi?

hlasovalo: 28665 lidí
Antonín Baudyš se na toto téma rozepsal v jednom ze svých blogů. Nesoudí, která skupina má pravdu a která se mýlí (ono to dost dobře ani nejde), ale zaměřil se spíš na to, co všichni od Zemana očekávají – a to bez ohledu na to, že to je, i když je hlavou státu, stále člověk. Tedy člověk se svými chybami i klady. To Baudyš připomíná.   

„Žádáme po Miloši Zemanovi, aby byl dokonalým prezidentem a člověkem. Aby mluvil jako kniha a pronášel nadčasové pravdy, které nechají každého dále v jeho apatii. Žádejme dokonalost případně od sebe, pokud už někdo takovou potřebu máme. Náš současný prezident je relativně lidovou postavou. Po ne zrovna srozumitelném Václavu Havlovi a po sebe sama řešícím Václavu Klausovi je to změna. Dokonalý není Zeman, dokonalí nebyli ale ani jeho předchůdci. Iluzi prezidenta jako metafyzické bytosti žijící v nedostupném světle mravní dokonalosti jsme si vytvořili poprvé skrze prezidenta Masaryka. A následně i skrze prezidenta Havla. Je to však pouze veřejný obraz. Veřejný obraz a skutečnost jsou ale dvě různé věci,“ uvádí Antonín Baudyš v jednom ze svých aktuálních blogů.

Negativní názory na Miloše Zemana v původních materiálech ParlamentníchListů.cz: Roman Joch, Miroslav Kalousek, Miroslava Němcová, Jan Vitula, Marek Ženíšek, Michael KocábMartin Bursík, Jiří Zlatuška, Jan Němec, kněz Marek Orko Vácha, Bára Štěpánová, Jiří Pehe, Džamila Stehlíková, Jan Vodňanský, Jaroslav Hutka, Ladislav Špaček, Táňa Fischerová, Ivan Gabal, prof. Jan Sokol, Otakar van Gemund

Mějme pochopení, vyzývá Baudyš

Podle něj v okamžiku, kdy nás bude někdo jiný moci reprezentovat lépe, v tom okamžiku se tak stane. „Do té doby mějme pochopení pro to, že svatováclavský stolec k sobě pustil toho, komu je dáno, aby z jeho výše jednal. Kdyby byl Karel Schwarzenberg s to hájit české národní zájmy, byl by prezidentem dnes on. A určitě milovaným prezidentem. Připomenu mu, že namísto toho se pokusil v Radě bezpečnosti zablokovat rezoluci OSN stran ochuzeného uranu v americké munici. Jako jeden z mála, proti 122 zemím světa, které žádaly zákaz této genocidní zbraně. Skrze uran z americké munice na mnoha místech - jinak velmi úrodného - Srbska, ještě dnes, po patnácti letech, nerostou žádné zemědělské plodiny. A v Iráku je běžné, že v desetičlenné rodině trpí devět jejích členů na rakovinu, jelikož radiace z ochuzeného uranu je karcinogenní. Nevšimnul jsem si však, že by toto naší veřejnosti vadilo. Naší veřejnosti vadí, že prezident letěl do Číny a Číňany pochválil. Jako kdyby totéž bez zaváhání nedělali Angela Merkelová a Barack Obama,“ konstatoval dále Baudyš.

Připomněl pak také to, že hlavní funkcí reprezentanta naší země je, aby chránil národ - tedy skrze sledování našeho národního zájmu. Nejen proti síle zvenčí, ale i aby nás chránil před našimi vlastními vnitřními tlaky.

„Předchozí prezidenti náš národní zájem plus minus sledovali. Sleduje jej i Miloš Zeman. Ba co víc, bije se vehementně za něj. Sledovat náš národní zájem bude i Zemanův nástupce. Jinak se do tohoto úřadu nedostane. Se svatováclavským stolcem je to i dnes, v digitální době, velmi podobné, jako tomu bylo v legendě o králi Artušovi a jeho meči Excalibru. Stará kouzla a staré energetické ochrany mají větší moc než předvyrobené výzkumy veřejného mínění. Úřad hlavy státu je a bude energeticky chráněn,“ domnívá se Antonín Baudyš.

Národním zájmem není být protektorátem

„Naším národním zájmem není být protektorátem. Zatím však protektorátem jsme, stejně jako jsme jím byli před rokem 1989. Spojené státy si zvou našeho premiéra na koberec a velvyslanec Shapiro nás poučuje, že se odkláníme od lidských práv. Jako kdyby Spojené státy někdy někde lidská práva v minulosti prosazovaly. Zatím pouze likvidovaly pravdou a láskou nepohodlné režimy. Rád bych panu Shapirovi připomněl, že jeho vlastní země je na svém území v posledních letech zaměstnána především budováním koncentračních táborů,“ poukázal dále Antonín Baudyš.

A v těchto souvislostech udělal i jednu poznámku na téma pravé a levé politické orientace.

Všímejte si postojů pravice a levice, vyzývá Baudyš

„Nejsem politologem, jsem laikem. Ale nemohu si nevšimnout, jakým způsobem mají tzv. pravicoví a proameričtí politici napříč Evropou snadný postoj k válce. Prezident Petro Porošenko na Ukrajině stále pláče, že toto ještě není ta správná válka a že mu stačí ročně jen miliarda dolarů na její vedení. Pravicoví matadoři Nicolas Sarkozy z Francie a jeho souputník za La Manchem David Cameron neměli nejmenší problém vybombardovat Libyi. Proamerický prezident Saakašvili neměl problém vyvolat válku s Jižním Osetinskem, kterou vzápětí prohrál. Pravicový Carl Bildt ve Švédsku hecoval zmrzlé demonstranty na Majdanu, a když se tam začalo zabíjet, vytratil se jak pára nad hrncem. Nakonec ho odstavila korupční aféra v jeho rodném Švédsku, velmi zajímavá, mimochodem. A to týden poté, co se vysmíval českému prezidentovi a českým bezpečnostním službám. Pravicový Anders Fogh Rasmussen, dánský expremiér, mezi Evropany nejochotněji kýval hlavou, když šlo o lži s údajnými zbraněmi hromadného ničení. Pravicový ministr zahraničních věcí Polska, Radoslaw Sikorski, dal zelenou vybudování logistickému zázemí pro novou válku na svém území, poblíž Štětína. Radar určený ke zničení Ruska u nás tlačili nejvíce pravicoví politici Schwarzenberg a Vondra. Jakože předtím neměl problém s vybombardováním Srbska proamerický prezident Havel. Vaklaf. Toto jsou okolnosti, kterých si nemohu nevšimnout. A myslím si, že si jich nemohou dlouhodobě nevšimnout ani voliči,“ zkonstatoval i pro ParlamentníListy.cz věty, které taktéž uvedl do svého blogu, Baudyš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…