TOP 09 navrhuje více peněz z mateřské pro lépe placené matky. Vyjádří se vláda

19.03.2016 9:58

Návrh poslanců TOP 09, aby ženy s vyššími příjmy pobíraly vyšší peněžitou pomoc v mateřství, vláda patrně nepodpoří, ale ani neodmítne. Ministři podle předběžného stanoviska poukážou na pondělním zasedání na rozpočtové dopady úpravy. Informovala o tom ČTK.

TOP 09 navrhuje více peněz z mateřské pro lépe placené matky. Vyjádří se vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Kabinet také vyjádří obavy, že schválení novely by mohlo vést k návrhům na růst i jiných dávek nemocenského pojištění. O předloze TOP 09, za níž stojí místopředsedkyně strany Markéta Adamová, rozhodnou zákonodárci.

Vyšší mateřskou by měly podle novely zákona o nemocenském pojištění ženy s příjmy zhruba nad 28 000 korun měsíčně. Nynější výrazné krácení peněžitého příspěvku v těchto případech považují předkladatelé za nespravedlivé, omezení chtějí odstranit. Pro ženy na vyšších a dobře placených pozicích je to demotivační při zakládání rodiny, zdůvodnila návrh již dříve Adamová.



Kabinet upozorní na to, že změna by přinesla další dlouhodobou zátěž pro veřejné finance, což obecně není kvůli snaze o snižování schodků žádoucí. „Není zaručeno, že nepůjde o vyšší částku než deklarovaných 832 milionů korun ročně,“ stojí v předběžném stanovisku.

„Argument, že systém nemocenského pojištění je zhruba tři miliardy korun v přebytku, neznamená nutnost tento přebytek neefektivně utratit,“ píše se v materiálu pro ministry. V případě požadavků na zvýšení dalších nemocenských dávek, které by zřejmě schválení předlohy rozpoutalo, by mohly být souhrnné dodatečné výdaje více než trojnásobné, upozorní vláda.

Předloha TOP 09 taky nepředpokládá úpravu rodičovského příspěvku, jak ji kabinet připravuje, podotknou ministři. Pokud by obě novely platily současně, příspěvek by mohl podle materiálu pro vládu činit až 57 000 korun měsíčně. Protože jeho celková výše představuje 220 000 korun, doba pobírání rodičovského příspěvku by se mohla významně zkrátit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…