Ta podělanost, ta nenávist, z té je mi šoufl, vyčítá národu Marek Wollner z ČT kvůli uprchlíkům

02.09.2015 9:21

Šéfredaktor reportážní publicistiky v České televizi a redaktor pořadu Reportéři ČT Marek Wollner srovnal českou debatu o uprchlících se záchranou židovských dětí v podání sira Nicolase Wintona. Většina z těch, kteří se dnes nad jeho úsilím dojímají, by ho dle Wollnera napráskala gestapu. „Já nečekám, že tady budou davy vítat uprchlíky, ale ta nenávist, ta chorobná podělanost, ta iracionalita, z té je mi šoufl, vážení,“ ulevil si pracovník veřejnoprávní televize na Facebooku.

Ta podělanost, ta nenávist, z té je mi šoufl, vyčítá národu Marek Wollner z ČT kvůli uprchlíkům
Foto: Jaroslav Hodík
Popisek: Marek Wollner, dramaturg a moderátor Reportérů ČT

„Dojímat se nad ušlechtilostí sira Wintona, to dnes, z bezpečí a odstupu mnoha dekád, umí každý. Zřejmě i (dnes už bývalý) lidovec pan Kalenda, který psal o mrtvých z náklaďáku jako o lůze a o špíně,“ uvádí Wollner. Většina z těch, co se dnes dojímá, by však dle šéfredaktora reportážní publicistiky tehdy Wintonovo úsilí neschvalovala, zatracovala a možná i rovnou ustrašeně hlásila gestapu.

Wollner poukazuje na to, že zachraňovat židy bylo mnohem nebezpečnější, než dát polívku uprchlíkům, kteří prý stejně chtějí jen kolem nás projet vlakem do Německa. „O koncentrácích se tehdy ještě nic nevědělo, takže pro uklidnění svědomí se řadový občan mohl ukájet tím, že židům stejně nic nehrozí, navíc, znáte židy... jsou to beztak cizáci odněkud z Palestiny, kteří to zatraceně dobře umí s penězi a věčně nás obírají, už celá staletí, kdeco ovládají, banky, tajné spolky, pijou krev křesťanských pannen a tajně řídí celý svět!... Takže, nač zachraňovat jejich děti, ze kterých zase vyrostou ti, co nás budou jen ožebračovat!“ vyzdvihuje Wollner čin Nicolase Wintona.

Šéfredaktor reportážní publicistiky v České televizi nečeká, že davy Čechů u nás budou vítat uprchlíky, ale dělá se mu zle z té nenávisti, chorobné podělanosti a iracionality, která provází diskuzi o běžencích.

Plné znění Wollnerova komentáře:

Dojímat se nad ušlechtilostí sira Wintona, to dnes, z bezpečí a odstupu mnoha dekád, umí každý. Zřejmě i (dnes už bývalý) lidovec pan Kalenda, který psal o mrtvých z náklaďáku jako o lůze a o špíně. Jenže většina těch, co se dnes dojímá, by tehdy Wintonovo úsilí neschvalovala, zatracovala, odsuzovala, pokud ne rovnou ustrašeně hlásila gestapu – pokud by se o něm dověděla. Zachraňovat židy bylo nebezpečné, mnohem nebezpečnější, než dát polívku uprchlíkům, kteří stejně chtějí jen kolem nás projet vlakem do Německa. O koncentrácích se tehdy ještě nic nevědělo, takže pro uklidnění svědomí se řadový občan mohl ukájet tím, že židům stejně nic nehrozí, navíc, znáte židy... jsou to beztak cizáci odněkud z Palestiny, kteří to zatraceně dobře umí s penězi a věčně nás obírají, už celá staletí, kdeco ovládají, banky, tajné spolky, pijou krev křesťanských pannen a tajně řídí celý svět!... Takže, nač zachraňovat jejich děti, ze kterých zase vyrostou ti, co nás budou jen ožebračovat! 
Já nečekám, že tady budou davy vítat uprchlíky, ale ta nenávist, ta chorobná podělanost, ta iracionalita, z té je mi šoufl, vážení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…