Tady vládne Saakašvili. V Oděse jsou prý desítky oponentů ve vězení a gubernátora hlídá komando

07.06.2015 21:57

Německý server Telepolis upozorňuje, že novináři v ukrajinské Oděse stále nemají „na růžích ustláno“. Právě naopak, čelí nemalému nebezpečí, a to i ve chvíli, kdy v oblasti vládne někdejší gruzínský prezident Michail Saakašvili. Padesátka oponentů vlády sedí ve vězení, Saakašviliho střeží speciální síly a o turistech si tam podle všeho mohou nechat jen zdát. Na plážích v Oděse se toho děje jen málo.

Tady vládne Saakašvili. V Oděse jsou prý desítky oponentů ve vězení a gubernátora hlídá komando
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Někdejší prezident Gruzie se stal guvernérem Oděsy teprve nedávno, ale rovnou si vysloužil ochranu speciálních sil. „V Oděse jsem lépe chráněn než v Kyjevě,“ prozradil. Německý korespondent Ulrich Heyden ale obratem dodává, že největšímu nebezpečí nemusí čelit nový guvernér, ale novináři a aktivisté, kteří kritizují vládu v Kyjevě.

Evropa se prý o lidská práva příliš nezajímá

Kupříkladu novinář Vsevolod Nepogodin byl povolán k podání vysvětlení ukrajinské tajné službě SBU poté, co u příležitosti Saakašviliho nástupu do úřadu varoval, že je Saakašvili „mezinárodní zločinec a dobrodruh“. Další zásah se týkal např. zpravodajského portálu Timer, kde 14. května došlo k zatčení šesti redaktorů, kteří byli následně vyslýcháni 12 hodin. „Technické vybavení redakce včetně flash disků s hesly bylo zabaveno a hned tak zřejmě nebude vráceno. Bezpečnostní složky se také postaraly o to, aby zpravodajský portál zůstal deset dnů mimo provoz,“ píše zpravodaj. Timer se měl provinit tím, že se zastal novináře Artjoma Busilova, jenž byl obviněn ze separatismu.

„Mezitím pokračuje série teroristických útoků, která začala už požárem v Domě odborů a od té doby ještě neskončila. Patří k nim i útoky na kanceláře soukromé banky oligarchy Igora Kolomojského, ale také proti kancelářím ukrajinských nacionalistů nebo stoupenců Majdanu, a také na koleje  a vlaky,“ pokračuje v popisu situace novinář. Prověřováno je celkem 18 teroristických činů a 23 případů separatismu a narušení veřejného pořádku.

Celý text v němčině najdete zde

O porušování lidských práv na Ukrajině byla informována i Evropská unie, ale zájem o tuto problematiku projevila jen část europoslanců, např. Miloslav Ransdorf (KSČM), Georgios Epitideios z radikálního Zlatého úsvitu či Jan-Luc Schaffhauser z francouzské Národní fronty. Otázkou prý je, proč o porušování lidských práv na Ukrajině neprojevilo zájem více evropských politiků. Jednou z možností podle novináře je, že by to mohlo vnést rozkol mezi EU a USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…