Tajné služby ve Francii: Jsme na pokraji občanské války

24.07.2016 12:02

Francouzi podle všeho začínají mít plné zuby politiků, kteří jim nejsou schopni zajistit bezpečí. Sílí extremisté. To se může projevit i v prezidentských volbách příští rok, do nichž hodlá vstoupit a zvítězit šéfka francouzské Národní fronty. Tamní tajná služba navíc varuje, že Francie stojí jen kousek od propasti občanské války.

Tajné služby ve Francii: Jsme na pokraji občanské války
Foto: pixabay.com
Popisek: Paříž - ilustrační foto

„Extremismus všude ve společnosti sílí. Jsme na hraně občanské války,“ prohlásil jen den před masovou vraždou v Nice šéf jedné z tajných služeb Patrick Calvar na půdě francouzského parlamentu. Analytička Lenka Zlámalová k tomu v textu pro server Echo24.cz dodává, že v žádné jiné zemi EU nemá radikální strana tak silnou podporu jako Národní fronta Marine Le Penové ve Francii. Hrdá země se už rok a půl potýká s rostoucím násilím v ulicích a zdá se, že kotel trpělivosti začíná přetékat.

Za zmíněný rok a půl za teroristické útoky zaplatilo životem už 250 lidí, a to je podle Le Penové vysoké číslo. Jakákoli schopnější vláda, než je ta současná socialistická, by podle Le Penové dokázala občany ochránit lépe. A lidé jsou v takové náladě, že by mohli být připraveni francouzské političce naslouchat víc než dříve. Le Penová by se tak za rok mohla stát prezidentkou.

Celý článek najdete zde.

Posunu nálad ve společnosti jsou si vědomi i protikandidáti Le Penové – republikán Nicolas Sarkozy a konzervativec Alain Juppé. I oni už ve svých proslovech pozměnili rétoriku a nezasvěcený divák by jen těžko dokázal odlišit, které výroky padly z úst Le Penové a které např. z úst Sarkozyho. Podle Zlámalové tak bohužel lze konstatovat, že příští prezident bude radikál, ať už ponese jakékoli jméno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…