Tak co s vámi, doktore? Rath by podle zákona nesměl ve vězení léčit

26.07.2015 19:58

Bude odsouzený exhejtman a exposlanec David Rath léčit ve vězení? Vyloučené to zcela není. I když v současné době při výkonu trestu lékaři léčit nemohou, Česká lékařská komora se snaží o změnu zákona. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

Tak co s vámi, doktore? Rath by podle zákona nesměl ve vězení léčit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

David Rath o svou lékařskou licenci nepřijde, nebude vyloučen ani z lékařské komory. Jeho trestný čin se totiž nedotýká výkonu lékařského povolání. Jak řekl Aktuálně.cz prezident lékařské komory, Milan Kubek, Rath o licenci přijít nemůže. Zatím však ani nemůže ve vězení svou profesi vykonávat. A to i přesto, že Vězeňská služba má nedostatek lékařů. I proto Česká lékařská komora chce změnu zákona – i když v současné době je ve výkonu trestu jen pět lékařů, což by problém nevyřešilo.

„My jsme jako jedno z možných řešení nabízeli, aby lékaři, kteří jsou ve výkonu trestu, mohli na základě úspěšného absolvování psychotestů vykonávat povolání lékaře – ono by to bylo i v souladu se zákonem, který upravuje výkon trestu a který říká, že odsouzení mají pracovat a že mají pracovat v oborech, na které mají kvalifikaci. Což také usnadňuje návrat do občanského života,“ řekl k tomu Kubek s tím, že by však bylo nutné vyřešit přístup takovéhoto lékaře k medikamentům a ostrým předmětům.

Celý text ZDE.

Zda tedy bude moci Rath ve vězení, pokud bude pravomocně odsouzen, léčit, ukáže až výsledek jednání s ministerstvem spravedlnosti. V kauze Rath navíc figuruje i další lékařka, bývalá ředitelka kladenské nemocnice, Kateřina Kottová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…