Tak pane Babiši, jak to bylo s tím hnízdem? Tak by se prý neměli ptát Zeman se Sobotkou, ale policie

14.03.2016 21:14

Majitel firmy Agrofert a ministr financí Andrej Babiš (ANO) dostal v nedělním vysílání FTV Prima velký prostor na to, aby vysvětlil kauzu firmy Čapí hnízdo, která spadá pod Agrofert. Babiš zkritizoval novináře i pravicovou opozici za to, že na něj útočí a neustále se ho snaží odstranit z politiky, ve které je už třetí rok nováčkem. Podle Jiřího Leschtiny by ale Babiš měl vše vysvětlit alespoň policii, když to nechce rozebrat s voliči.

Tak pane Babiši, jak to bylo s tím hnízdem? Tak by se prý neměli ptát Zeman se Sobotkou, ale policie
Foto: ReproFoto: FTV Prima
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie

V nedělní Partii televize Prima Andrej Babiš mimo jiné prozradil, že v časech, kdy firma Čapí hnízdo čerpala dotace, s ní neměl nic společného. Akcie držel někdo jiný. Babiš prý ví kdo, ale odmítá prozradit jeho jméno.

Jiří Leschtina v komentáři pro Reflex.cz vyzývá ministra financí, aby to prozradil především policii. „Na Babišovo nedělní ‚vím‘ by ale měli zareagovat policejní vyšetřovatelé, kteří zkoumají, zda skutečně došlo k dotačnímu podvodu. A předvolat si ho k výslechu s onou prostinkou otázkou: Kdo byl v letech 2007 až 2014 utajeným majitelem Čapího hnízda? Odmítne Babiš coby vysoký ústavní činitel sdělit tuto mimořádně klíčovou informaci orgánům činným v trestním řízení? Pokud ano, bude to příznak jeho strachu, že mu skutečně jde o krk,“ napsal autor.

Celý komentář najdete zde.

Držitel akcií je anonymní a prakticky není možné ho dohledat. Stojí za zmínku, že v roce 2013 ještě Babiš mluvil o potřebě zasáhnout proti firmám s anonymními držiteli akcií. Takové společnosti by podle Babiše neměly obchodovat se státem a především by neměly pobírat dotace. „Ano, už tehdy si z nás předseda hnutí ANO dělal srandu,“ doplnil Leschtina.

Zdá se, že Babiš firmu Čapí hnízdo účelově vyvedl ze svého holdingu, aby dosáhla na padesát milionů z dotací. Pak se podnik vrátil do jeho hájemství. Ať už to policii vysvětlí nebo ne, dost pravděpodobně došlo k podvodu. K podvodu, proti kterým Babiš tolik horoval. V podstatě prý vyšlo najevo, že Babiš tolik vzdoruje starým pořádkům, ale ve skutečnosti je jejich součástí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…