Tak prý Mynáře vystřídá Pecina, spekulovalo se. A...

20.11.2013 14:51

Vratislav Mynář nadále zůstává kancléřem prezidenta, ačkoli stále nesplnil základní předpoklad pro tuto funkci, dosud nemá bezpečnostní prověrku. "Zůstávám ve funkci a na našem vztahu se nic nemění," potvrdil z dovolené on-line Deníku.cz svou pozici Vratislav Mynář.

Tak prý Mynáře vystřídá Pecina, spekulovalo se. A...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Vratislav Mynář spolu s Miroslavem Šloufem a Martinem Nejedlým výrazně pomohl Miloši Zemanovi do čela státu a odměnou mu podle Deníku.cz bylo kancléřské křeslo. Kromě toho mu prezident dovolil sedět na dvou židlích, když kromě funkce nejvyššího státního úředníka získal i post jedničky na zlínské kandidátce SPOZ.

Zeman po Mynářovi dokonce nevyžadoval bezpečnostní prověrku, která je jinak základním předpokladem pro tuto funkci. Domníval se totiž, že se Mynář v dresu SPOZ dostane do sněmovny, a tato záležitost tudíž nebude aktuální. K tomu ale nakonec nedošlo, zemanovci získali jen minimální podporu voličů a do dolní komory se neprobojovali.

S ohledem na povolební situaci Zeman řekl, že si Mynář musí o prověrku neodkladně požádat. "Pokud si ji nedodělá, pak přestane být kancléřem a já si budu muset shánět někoho nového," řekl prezident v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Kancléř tak ale stále neučinil.

Šlouf má jasno: Mynář tam nemá co dělat

Server Aktuálně.cz spekuluje o tom, že tak neučinil kvůli tomu, že ještě letos v červnu vlastnil anonymní akcie, což by mohl být problém. "Když padesátiletý člověk přijme funkci kancléře a neuvědomí si, že nemůže vzhledem ke svému životu dostat bezpečnostní prověrku od NBÚ, tak podle mě nemá v této pozici co dělat," řekl České pozici lobbista Miroslav Šlouf, který nyní Mynářovi nemůže přijít na jméno.

Začalo se hovořit o tom, že Mynářovy dny jsou sečteny. Deník.cz uvádí, že jeho nástupcem by se mohl stát šéf sněmovní kanceláře Petr Kynštetr, ministr vnitra v Rusnokově vládě Martin Pecina, vedoucí zahraničního odboru Hynek Kmoníček nebo současný velvyslanec v Berlíně Rudolf Jindrák.

Pecina ale Deníku.cz řekl, že když prezidenta navštívil v Lánech, o tom, že by hledal nového superúředníka, nepadlo ani slovo. Také Hynek Kmoníček Mynářovo postavení potvrdil. "V této chvíli mi není známo, že by hledání kancléře probíhalo jinde než v českých médiích," uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…