Tak to ne. Orbánův poradce řekl, kam EU zajít nenechá

21.12.2022 15:02

Hlavní poradce maďarského premiéra Viktora Orbána apeluje na Evropskou unii, aby vyhodnotila dopad protiruských sankcí na jednotlivé členské státy, zejména v souvislosti s probíhající energetickou krizí. „Sankce jsou racionální, jen pokud poškozují Rusko více než Evropu,“ uvedl.

Tak to ne. Orbánův poradce řekl, kam EU zajít nenechá
Foto: Pixabay License
Popisek: Maďarský parlament, ilustrační foto

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Poradce Balázs Orbán, který není v příbuzenském vztahu s maďarským premiérem, v rozhovoru pro EURACTIV.com uvedl, že by Evropská unie měla přehodnotit některé sankce, které škodí evropské ekonomice více než té ruské.

„Sankce jsou racionální, jen pokud poškozují Rusko více než Evropu, (...) ale nemělo by to být automatické. Lídři EU by si měli sednout, Evropská komise by měla vytvořit analýzu dopadů sankcí," uvedl Balázs Orbán.

Členské státy EU se minulý týden dohodly na devátém balíčku sankcí vůči Rusku, který je označován za nejmírnější z dosud přijatých sankčních balíčků.

„Než se dohodneme na desátém nebo jedenáctém balíčku, měli bychom si sednout a vést seriózní diskusi o dopadech sankcí," uvedl Balázs Orbán hned po skončení posledního summitu EU.

Maďarský premiér Viktor Orbán již dříve vyzval EU ke stažení všech sankcí proti Rusku a jeho představitelé se odvolávali na závislost Maďarska na ruské energii, kvůli které země potřebuje udržovat užší vztahy s Moskvou.

„Energetika je pro nás no-go zónou," řekl Orbánův hlavní poradce a dodal, že Maďarsko bude usilovat o další výjimky v oblastech, kde „sankce poškozují Evropu více než Rusko",“ uvedl pro server urdupoint.com.

Maďarsko bylo jedinou zemí, která hlasovala proti přijetí cenového stropu na plyn v případě, že by překročil stanovenou hranici. I přes nesouhlas Maďarska byla rezoluce přijata a podle CNN Prima News by měla začít platit 15. února.

Maďarsko minulý týden rovněž zablokovalo zařazení tří ruských představitelů na sankční seznam EU v souvislosti s invazí na Ukrajinu, včetně ministra energetiky této země. Na dotaz ohledně zdůvodnění Orbánův hlavní poradce uvedl, že by to bylo „z hlediska maďarské energetické bezpečnosti jednoduše nepřijatelné".

„Jednáme s ním o maďarské energetice, tak jak ho můžeme zařadit na sankční seznam?" dodal Balázs Orbán. Očekává se, že vedoucí představitelé EU se opět sejdou začátkem února, kdy by se měla na mimořádném summitu řešit také nelegální migrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tož tak sankce, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselaco , 21.12.2022 16:33:01
Na Rusko EU a USA uvalily již více než 6400 sankcí (na Írán cca 3800). Za tu dobu Rusko zvýšilo efektivitu vojensko-průmyslového komplexu, stalo se soběstačným v oblasti základní zemědělské produkce, vybudovalo svůj vlastní potravinářský průmysl a momentálně zefektivňují práci strojírenského průmyslu s cílem zabezpečení výstavby a vybavení vlastních závodů. Sankce navíc převážné většině ruského lidu ukázaly, kdo to vlastně Evropská unie a USA ve skutečnosti je. A k sankcím EU a USA vůči Rusku volně vyjádření Alberta Einsteina: "Dělat stále to samé a myslet si, že výsledek bude jiný, to může jen idiot."

|  6 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…