Takové sračky, za ty peníze... Babišovy noviny čelily veřejnému a šťavnatému nájezdu Ivo Rittiga

09.05.2017 13:05

Tohle vyjádření lobbisty Ivo Rittiga a jeho právníka Davida Michala na Twitteru si šéfredaktor kdysi respektovaných Lidových novin Ištván Léko určitě nepřečetl rád. Známá zákulisní tvář české politiky totiž nechala své „followery“ nahlédnout do toho, z čeho Léko v minulosti zřejmě financoval svůj prodělečný mediální projekt, a sice před tím, než se stal šéfredaktorem Lidových novin.

Takové sračky, za ty peníze... Babišovy noviny čelily veřejnému a šťavnatému nájezdu Ivo Rittiga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Rittig

Lékem vedený list Lidové noviny před několika dny vydal článek s titulkem „Vládci Olšanských hřbitovů“, v němž mimo jiné stojí, že si Ivo Rittig koupil hrobku s kaplí na známém pražském hřbitově, a je v něm spojován s kontroverzními pražskými politiky, kteří si také „předplatili“ místo posledního spočinutí. „Říká se, že před smrtí jsou si všichni rovni. Neplatí to však na hřbitovech. Na těch pražských, zejména pak Olšanských, mohou lidé čím dál častěji narazit na budoucí místa posledního odpočinku politických podnikatelů, šíbrů i nechvalně známých politiků. Spojují je mediální skandály. A také hrobky, které jsou na první pohled větší, majestátnější a na lukrativních místech,“ napsaly Lidové noviny.

Zakrátko přišla na Twitteru Ivo Rittiga tvrdá reakce: „Čau Ištvane, na to, že se spolu potkáváme 20 let, mě po tomto článku napadá: Bože, jak hluboko jsem klesl!! A nejen to. To, že se tvoje redaktorka ani neobtěžuje dostavit na místo, aby poznala, jestli je nápis z kamene nebo ze zlata, beru jako potvrzující detail.“

Právník a blízký spolupracovník Rittiga David Michal následně zareagoval tak, že by měl Ištván Léko (vlastním jménem Štefan) vrátit peníze, které mu Rittig poskytll na jeho ztrátový webový projekt Česká pozice, který založil po odchodu z týdeníku Euro v roce 2010.

To by mohl být pro Léka velký problém. Českou pozici totiž zároveň z podstatné části financoval a hradil její velké ztráty šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. „Ivo, zavolej Istvanovi, at vrati penize investovane do Ceskepozice, kdyz je ted zamestnanej u @AndrejBabis ? @babakovakarol @lidovky,“ napsal David Michal na Twitteru. A Rittig zostra přitakává: „Prave o tom premyslim ze to stalo dost penez za ty vylhane strasne sracky co tam pisou.“

Pokud mají lobbista a jeho advokát pravdu, dostal se šéfredaktor Babišem vlastněného listu Ištván Léko do pěkně prekérní situace. Česká pozice a následně Lidové noviny v duchu Babišových politických frází totiž tepou Rittiga a jeho okolí a často mu pomáhají mediálně tlačit jeho politické plány, a přitom od něj (dle Rittigova vyjádření na Twitteru) v minulosti Léko inkasoval nemalé peníze.

Česká pozice je internetový magazín, který Ištván Léko založil v prosinci 2010 pod hlavičkou své firmy Léko Media Group s. r. o. V roce 2014 se pak Česká pozice stala součástí deníku Lidové noviny a jeho zpravodajského serveru Lidovky.cz, které vydává Babišem vlastněná akciová společnost Mafra. Ištván Léko byl dosazen na post šéfredaktora Lidových novin v prosinci 2013 Babišem.
„Česká pozice bude v rámci připravovaných transakcí vlastněná Mafrou jako finanční investice a o jejím dalším směřování bude rozhodnuto v prvním čtvrtletí 2014,“ sdělil serveru Médiář předseda představenstva Mafry Štěpán Košík o začlenění (Rittigem financovaného, jak tvrdí lobbista) zpravodajského projektu.

Kumulovaná ztráta firmy Léko Média Group, kterou Ištván (Štefan) Léko stoprocentně vlastnil, činila za roky 2010 až 2012 téměř 30 milionů Kč (za rok 2010 ztráta 2,5 milionu Kč, za rok 2011 12 milionů, za rok 2012 15 milionů).

Léko před startem svého webu Médiáři řekl, že chce Českou pozici do tří let dostat do provozního zisku. Což se mu nepovedlo. Zhruba rok poté ale uvedl, že web si na sebe nemusí vydělat. „Berou to jako charitu, nemusíme být ziskoví,“ prohlásil o těch, kdo pomáhají financovat jeho web; těmi podle jeho slov z ledna 2011 byla „skupina tří slušných podnikatelů“. Jména ovšem nikdy žádná neřekl. Babiš se k tomu později přihlásil sám ve vysílání Radiožurnálu či na uzavřených fórech. Jestli myslel Ištván Léko slušným podnikatelem i Ivo Rittiga, o tom už se nikdy nikde nezmínil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…