Takto dnes Miloš Zeman popřál národu do nového roku

31.12.2014 11:07

Listopadové pražské protesty proti prezidentu Miloši Zemanovi se hlavy státu zřejmě hodně dotkly. Napovídá tomu fakt, že se k nim v krátké době vrací už poněkolikáté. Zmiňuje je totiž, byť nepřímo, ve svém přání občanům do nového roku, které dnes Zeman zveřejnil na svém facebookovém profilu.

Takto dnes Miloš Zeman popřál národu do nového roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

“Do roku 2015 přeji nám všem, abychom si konečně začali naslouchat a respektovat názor toho druhého. Nechť nás tedy čeká méně řevu a více dialogu!,” uvedl Zeman ve zjevné narážce na listopadové protesty proti jeho politice, které proběhly v Praze na Albertově letošního 17.listopadu.

Protestující  přirovnal Zeman k neandertálcům

Zeman se snažil protestující do jisté míry dehonestovat už ve svém vánočním poselství, které vysílaly Nova a Česká televize na druhý svátek vánoční. Prezident v něm demonstranty kvůli tomu, že hlasitě křičeli, přirovnal k neandertálcům.

Následně na to zareagovali vědci z pražského Hrdličkova muzea člověka, které je součástí Univerzity Karlovy. Muzeum na svém facebookovém profilu označilo prezidentova slova za „nactiutrhačné řeči o vymřelém lidském druhu”.

Podle expertů neandertálci neřvali, ale používali řeč jako dnešní lidé

Odborníci z Hrdličkova muzea člověka tvrdili, že neandrtálci se nedorozumívali řevem, ale stejně jako současní lidé používali řeč. Nicméně na Albertově prý neandrtálci částečně být mohli, protože „v genomu dnešních Evropanů lze najít nejméně čtyři procenta DNA neandrtálců, platí to však nejen pro demonstrující, ale také pro pana prezidenta samotného,“ uvedlo muzeum.

Prezidentův mluvčí: Zeman chtěl poukázat na to, že lidé s rozdílnými názory mají být schopni spolu diskutovat

Na to pak zareagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj Zeman tím, když své pokřikující odpůrce na Albertově přirovnal k neandrtálcům, chtěl jen poukázat na to, že v demokratické, svobodné společnosti, ve které žijeme, by lidé, kteří mají rozdílné názory, měli být schopni spolu diskutovat a vzájemně si naslouchat.

Celé znění prezidentova novoročního přání, které bylo dnes zveřejněno na jeho facebookovém profilu:

Dovolte mi, abych vám popřál vše nejlepší do nového roku 2015. Ve Vánočním poselství jsem uvedl, že život můžeme opravdu naplnit jenom užitečnou prací nejenom pro sebe, ale i pro druhé. Přeji vám k tomu také pevné zdraví a radost sdílenou s vašimi blízkými. Do roku 2015 přeji nám všem, abychom si konečně začali naslouchat a respektovat názor toho druhého. Nechť nás tedy čeká méně řevu a více dialogu!


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nejsou demokraté. Neumí prohrát.“ Ivan Hoffman k těm, kdo nabili vrahovi

17:00 „Nejsou demokraté. Neumí prohrát.“ Ivan Hoffman k těm, kdo nabili vrahovi

POHLED IVANA HOFFMANA Po atentátu na Roberta Fica se začalo mluvit o demokracii. Publicista Ivan Hof…