Taxikáři krouží centrem Prahy, protest má trvat dvě hodiny

08.02.2018 15:19

Řidiči taxi protestují dnes odpoledne pomalou jízdou centem Prahy proti přepravním službám typu Uber. Do středu metropole vyrazily stovky vozidel po 13:30 ze Strahova. Ve smyčce přes centrum chtějí jezdit dvě hodiny. Stejný protest se bude opakovat i v pátek.

Taxikáři krouží centrem Prahy, protest má trvat dvě hodiny
Foto: Archiv
Popisek: Taxi

Ve 13:45 první vozy dojely Ječnou ulicí na náměstí I. P. Pavlova, o 20 minut později se tam objevila i auta ve směru z Holešovic. Podle zpravodaje ČTK jela kolona téměř krokem. Policie kvůli pomalé jízdě mezi Hlavním nádražím a I. P. Pavlova zastavila dvě auta taxi, která vedla jednu z kolon ve směru právě od Hlávkova mostu.

Naopak u náměstí I. P. Pavlova zpravodajka ČTK zatím potíže v dopravě nezaznamenala, vozidla taxi se tam nepohybovala těsně za sebou. Taxikáři jeli podle ní obvyklou rychlostí, která plynulost provozu neovlivňovala. Následně ale poměrně výrazně zpomalili.

Policie uvedla, že řidiče taxi zastavila pro podezření z bezdůvodně pomalé jízdy. „V tuto chvíli je v centru metropole běžný provoz. Nicméně i tak žádáme motoristy, aby do centra nejezdili vozidly,“ napsala ve 14:15 na webu. O protestu se motoristé dočtou i na světelných informačních tabulích u pražských silnic.

Vozů se na parkoviště u strahovského stadionu podle organizátorů sjelo 1 800 až 2 000. Magistrát uvedl počet 1 400 aut.

První kolona vyjela ze Strahova ve směru přes Chotkovy sady, kolem úřadu vlády a přes Hlávkův most na magistrálu. Druhá sjela ze Strahova na Holečkovu a jela přes Zborovskou, Jiráskův most a Resslovu na I. P. Pavlova, kde rovněž najela na magistrálu. Poté taxikáři ohlásili jízdu podle předpisů po obou trasách ve smyčce tam a zpátky. Blokádu magistrály ani jiných ulic neplánují. Po dvou hodinách se mají vrátit na Strahov. V pátek se hodlají ve stejný čas opět sjet na Strahově a akci zopakovat. Taxikáři mají parkoviště u strahovského stadionu zamluvené u magistrátu i na příští týden.

Řidiči taxi se na místo srazu začali sjíždět dnes už po deváté hodině, pražské taxikáře přijeli podpořit i někteří kolegové z jiných krajů. Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8 300 a vadí jim, že řidiči firmy Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Vláda podle nich situaci neřeší, podle ministerstva dopravy by příslušná novela měla být hotová v horizontu několika týdnů.

Taxikáři před polednem vyzvali ministry dopravy, průmyslu a obchodu a premiéra, aby se dostavili na Strahov k jednáním. Žádný člen vlády se tam ale neobjevil. Společnost Uber dnes uvedla, že se snaží hledat s městem a dalšími institucemi řešení, které by vyhovovalo všem stranám. Řidiči taxi protestovali v Praze proti Uberu už loni, před dvěma lety pak úplně zablokovali magistrálu u hlavního nádraží.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…