Tebe budu volit, ty jseš slušnej chlap... Sledovali jsme Bartošův návrat do rodného města

03.09.2021 6:57 | Reportáž

„Sledujeme krádež státu za bílého dne. Kradou si ho pro sebe – pro své vlastní bohatství, pro svou vlastní moc, pro svá vlastní ega. Projídají naše daně, se kterými se dnes a denně skládáme na zdravotnictví, školství nebo třeba opravy silnic. Utrácejí je za vlastní popularitu a své osobní zájmy. Aby nad nimi nebyla kontrola, unesli důležité instituce, které slouží jim – nikoli naší zemi. Výsledkem je jen chaos,“ popisují Koaliční listy Pirátů a Starostů na úvodní straně. Ve čtvrtek je rozdávali v centru Jablonce, rodném městě Ivana Bartoše. Předseda Pirátů byl osobně přítomen. Odpoledne se přemístil do Liberce, kde je rozdával i s Vítem Rakušanem.

Tebe budu volit, ty jseš slušnej chlap... Sledovali jsme Bartošův návrat do rodného města
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš navštívil Jablonec nad Nisou

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

Piráti a Starostové rozložili svůj stánek už před desátou hodinou dopoledne v centru Jablonce na Mírovém náměstí. Ivan Bartoš mezitím točil videoklip po městě. Do Koaličních listů se začetl i starší Jablonečan. „Piráty chci volit, aby už konečně někdo vyměnil toho Babiše. Nemůžu ho ani cejtit,“ prozradil. Jiný, asi stejně starý muž si sice noviny i nanuka vzal, ale v žertu konstatoval. „Mě si nekoupíte. Já nevěřím nikomu. Vládě, Parlamentu ani Senátu. Slušných lidí je tam pomálu, všichni myslí jen na sebe a svoji kapsu,“ domníval se. Mladá žena si zase myslela, že všichni nadávají v hospodě, ale aktivních lidí je málo. „Vidím to i v naší partě. Nikdo se tam radši o politice ani bavit nechce. Mnozí nechodí k volbám. Tímhle způsobem se tady ale nic nezmění,“ postěžovala si.

O nanuky i noviny začínal být čím dál větší zájem k polednímu, kdy už přichází omladina ze školy a lidé mají polední pauzu. V té době se objevuje i Ivan Bartoš. Je znát, že je tady doma. Či byl. Každou chvíli se u něj někdo zastaví a překvapeně zvolá – ahoj Ivane. Hodně lidí se s ním chce fotit. „Tebe budu volit, vím, že jseš slušnej chlap,“ říká mu o něco starší chlap, který ho patrně zná z minulosti.

V Jablonci jsem prožil nejkrásnější léta

Svůj vztah k Jablonci vysvětlil šéf Pirátů i ParlamentnímListům.cz. „Je to moje rodné město a srdcovka. Tady jsem prožil nejkrásnější léta, ještě tedy s vysokoškolskými studii v Praze. Objevování světa, hudby v prvním desetiletí po revoluci probíhalo právě tady,“ vysvětlil. „Dnes jsem přijel i za rodiči do Janova a přivezl jsem kamarády, kterým jsem chtěl ukázat důležitá místa v mém životě. Stavili jsme se na faře za Benem, kde jsem hrál na varhany. Potkal jsem lidi, kteří po revoluci otevírali Rampu. Klub, který určil hudební vývoj tisíců jabloneckých mladých,“ objasnil.

Povšiml si, že město se hodně změnilo. „Byl jsem se podívat na panelák v Lipové ulici, kde jsme bydleli v sedmém patře. Je nově omítnutý, má nový vchod. Město je jiné,“ uvedl. Zašel i na místo, kde v sedmnácti na brigádě sázel stromky. „Za tu chvíli, co tu jsem, jsem potkal spoustu známých. Chtěl jsem se sejít i s klukama ze střední, s Honzou Plíškem, Dušanem Špačkem, Jirkou Brodským. Domluvili jsme se, že se sejdeme celá parta, až bude trochu klidněji,“ zadoufal. Ivan Bartoš chodil v Jablonci do druhé základní školy a na gymnázia dr. Randy a U Balvanu. „Mám tady spoustu vzpomínek,“ dodal.

Rozhovořil se i o spolupráci s předsedou Starostů a nezávislých Vítem Rakušanem, se kterým se o něco později sešel v Liberci. „Když jsme koalici přes rok vyjednávali, tak s lidmi, kteří byli ve vyjednávacím týmu za STAN, ať už Honza Farský, Vítek Rakušan, Věslav Michalík, jsme jednali tvrdě, ale vždy fér,“ řekl Ivan Bartoš. „S Vítkem máme hodně společného. Máme děcka, poslouchá punkovou hudbu. Myslím, že ho mohu nazývat svým přítelem. Věřím mu, že slovo, které dá, platí,“ objasnil.

Lidé jsou naštvaní a podle mě právem

Při setkávání s lidmi po celé republice si také povšiml vysoké apatie, která vzrostla kvůli covidovým opatřením. „Lidí, žijících normální životy, se politika za běžných okolností až tak nedotýká. Teď se ale dotkla všech. Zavřené obchody, nemohli chodit do práce, děcka doma. Nešlo ignorovat, že vládní rozhodnutí jsou politická. Důvěra ve vládu byla před měsícem 19 procent. A Sněmovna se s tím svezla. Takže důvěra v politiku je velmi nízká,“ vypozoroval předseda Pirátské strany. „Stát lidem omezil život – na začátku v dobré víře a pak dost svévolně. Oni se na něj obrátili o pomoc, a ta ne vždy přišla. Nebo pozdě. Je jasné, že nedůvěra či jistá apatie k politice je silná, zejména po covidu,“ uvedl.

„Na druhou stranu, když někam přijedu, tak se pohybuji i různě po městě. Přijdu na benzinku, jdu si koupit vodu do sámošky. A lidé mi spontánně říkají – zbavte nás toho Babiše. Říkám jim, ale je to hodně i na vás. Jak to máme udělat? ptají se. Odpovídám – no nevolit ho. Volby jsou moment, kdy to lidé mohou výrazně ovlivnit. Věřím však, že lidé, které jsem potkal a mysleli si, že premiér je hroznej, k volbám půjdou,“ přál si. „Po covidu skončilo 16 tisíc firem, 99 tisíc lidí stoplo živnost. Lidé jsou naštvaní a podle mě právem,“ konstatoval Ivan Bartoš.

Poté se chopil harmoniky a zahrál a zazpíval několik písní, které si vyslechli i jeho rodiče, kteří ho přišli podpořit. Poté se akce v Jablonci nachýlila ke konci. Další program kampaně pokračoval a následující zastávka byla v nedalekém krajském Liberci. Zatímco v Jablonci měli u stánku převahu Piráti, například poslanec Tomáš Martínek, Marek Förster, Jarmila Valešová a Petr Jeník a ze Starostů zde byl zastoupen jen Petr Tulpa, v Liberci na ně čekala silná sestava Starostů. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta, senátor a starosta Chrastavy Michael Canov, poslanec Jan Farský a také předseda STAN Vít Rakušan. V Liberci bylo mnohem rušněji než v Jablonci, už bylo odpoledne a také hrálo roli, že Liberec je město stotisícové oproti polovičnímu Jablonci. Po krajském městě čekala Piráty ještě zastávka v České Lípě, kde setkání s nimi zpestřil koncertem i harmonikář Václav Koubek. Ivan Bartoš se těšil, že se s ním konečně v kampani sejde.

Víta Rakušana čekalo místo, kde byli Piráti dopoledne, tedy Mírové náměstí v Jablonci. Předseda Starostů se dokázal vypořádat se záludnou otázkou, jestlipak ví, kdo je ředitelem jablonecké základní umělecké školy. „To vím. Vít Rakušan,“ odpověděl správně. A přidal historku, jak si na vysoké škole, kde studoval, šel pro index. „Koukli do počítače a řekli mi, že jsem si ho už vyzvedl. Pak se zjistilo, že si ho vyzvedl právě tento Vít Rakušan, který studoval stejný obor. Od té doby jsme si vyměnili pár e-mailů, protože se nám i několikrát popletla pošta. Víme o sobě,“ vyprávěl Vít Rakušan z Kolína o Vítu Rakušanovi z Jablonce. Na závěr dne je ještě čekal Liberecký výčep.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…