Tečka už nebude potřeba. Dál se má ale platit její vývoj

04.02.2022 13:42

Vláda předchozího premiéra Andrej Babiše (ANO) s velkou slávou představovala aplikaci Tečka, kterou mohl mít každý člověk v mobilu a prokazovat s ní, kolik dávek očkování má a kdy dostal poslední. Vláda stávajícího Petra Fialy (ODS) se teď z Tečky chystá udělat nepotřebné domácí harampádí, protože zruší povinnost dokládat očkování proti nemoci covid-19 nebo nedávné prodělání této nemoci. Není přitom bez zajímavosti, že jde o harampádí za statisíce, na jehož vývoji se má dál pracovat.

Tečka už nebude potřeba. Dál se má ale platit její vývoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

Server Echo24.cz upozorňuje, že vláda Andreje Babiše vložila nemalé prostředky na provoz této aplikace, která už daňové poplatníky přišla na miliony korun. Jenže teď bude podle všeho zbytečná. Vláda Petra Fialy (ODS) totiž za pár dní zruší povinnost prokazovat se v restauracích či na kulturních akcích certifikátem o očkování či prodělání nemoci. Jenže ministerstvo vedené Vlastimilem Válkem (TOP 09) hlásí, že bude ve vývoji aplikace pokračovat, protože v zahraničí a nejen tam by se v budoucnu mohla hodit.  

„Samozřejmě bude pokračovat dál, občané se jí budou moci prokazovat dále v zahraničí, nebo kde to bude dále aktuální,“ sdělil redakci mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

„Pro vnitrostátní použití to nebudete potřebovat, ale rozhodně to budete potřebovat, až budete chtít odjet někam, kde to vyžadují. Ten certifikát tam poměrně snadno najdete, budou se aktualizovat data a dojde-li si člověk na třetí dávku, v aplikaci se mu to zobrazí,“ dodal pirátský náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

V současnosti o Tečku pečuje Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) pod vedením Vladimíra Dzurily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…