Telička se Štětinou potěší hlavně euroskeptiky, soudí expert. Těžko říci, co dokáží

16.02.2019 17:43

Europoslanci Pavel Telička a Petr Ježek, zvolení za ANO, založili politické hnutí Hlas, s nímž chtějí kandidovat v květnových volbách do Evropského parlamentu. Jaromír Štětina, zvolený za TOP 09, založil novou stranu Evropa společně. Je ještě brzy na to předvídat, jestli budou slavit úspěch. Odbornící ale už teď odhadují, že z rozdrobenosti proevropských subjektů se budou radovat hlavně euroskeptici, píše server Aktuálně.cz.

Telička se Štětinou potěší hlavně euroskeptiky, soudí expert. Těžko říci, co dokáží
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

Z nových hnutí jistě nemají ostatní proevropsky smýšlející strany radost, zcela jistě budou cílit na jejich voliče. Sociolog Jan Herzmann připisuje větší šance spíše Teličkovu hnutí Hlas. „Je známou a výraznou osobou, takže by mohl část voličů lákat," dodává Herzmann.

Politolog Jakub Charvát míní, že Teličkův Hlas i Štětinova Evropa společně mohou o hlasy obrat i hnutí ANO a můžou být problémem pro kandidátku TOP 09 a STAN, ale také lidovcům či ČSSD.

Ti totiž v předvolebních průzkumech balancují u pětiprocentní hranice, jejíž překonání je nutné pro zisk mandátů. „Hlasy pro ně se mohou rozdrobit a výsledek může být takový, že buď jednotlivé strany získají po jednom dvou europoslancích, nebo skončí těsně pod pěti procenty,“ říká Charvát a dodává, že na vysokém procentu propadlých hlasů pak vydělá vítěz, což bude asi ANO.

„Je otázka, jestli to ve výsledku nemůže nahrát těm stranám, které jsou protievropské. U nich musí kvůli vzniku nových hnutí panovat nadšení,“ je přesvědčen Charvát. Na zakladatele hnutí se proto valí kritika za to, že drolí hlasy pro proevropské strany a posilují tak odpůrce Bruselu. „Jestli některé strany mají dlouhodobě preference okolo pěti procent, pak mají asi hlubší problém než vznik hnutí Hlas,“ odmítá Ježek kritiku.

Kromě toho poukazuje také na to, že mezi proevropskými stranami mohou být i v bruselské politice významné rozdíly. „Při bližším pohledu se lišíme víc než jen tím, že jsme jako jediní v liberální frakci – tedy pokud nepočítám hnutí ANO, které jsme tam před pěti lety přivedli,“ doplnil Ježek.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…