Telička vyzývá k vydání Babiše. Je to prý otázka politické kultury

02.09.2017 13:25

Pavel Telička, který donedávna poskytoval rady hnutí ANO v zahraničněpolitické oblasti, jde proti proudu. Na rozdíl od většiny politiků spolupracujících s Babišem volá po vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání.

Telička vyzývá k vydání Babiše. Je to prý otázka politické kultury
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

Místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec zvolený za hnutí ANO Pavel Telička donedávna patřil mezi spolupracovníky hnutí ANO, i když nebyl jeho členem. V Babišově hnutí byl expertem na zahraniční politiku. Vůči Babišovi však vystupoval kriticky, např. kvůli kauze firmy Čapí hnízdo, nebo kvůli nahrávkám zveřejňovaným anonymní skupinou Šuman. Nesouhlasil také s Babišovým postojem k EU. Jednoho dne proto bylo rozhodnuto, že se bude Babiš obracet na jiné spolupracovníky, pokud bude chtít konzultace v zahraničněpolitické oblasti. Telička také nedávno oznámil, že nebude ve sněmovních volbách kandidovat za hnutí ANO.

To, že jde tzv. proti proudu, ukázal Telička i ve chvíli, když se začalo jednat o vydání šéfa hnutí ANO Babiše a jeho prvního zástupce Jaroslava Faltýnka Poslaneckou sněmovnou k trestnímu stíhání. Zatímco další místopředseda Richard Brabec ANO s kolegy předstoupil před novináře a vyjádřil se proti Babišovu vydání k trestnímu stíhání, Telička pro server Novinky.cz zdůraznil, že by Babiš měl být k trestnímu stíhání vydán.

Celý článek naleznete zde

„Pokud by se to týkalo mě, tak ano, zvedl bych ruku pro,“ odpověděl na dotaz, jak by se zachoval, kdyby seděl v Poslanecké sněmovně. Obratem však také dodal, že je třeba ctít presumpci neviny. Dokud soud pravomocně nerozhodne jinak, pokud vůbec dojde na soud, Babiš musí být považován za nevinného.

„Pouze to dává prostor pro to, aby mohla být věc řádně vyšetřena. Je to otázka politické kultury. Pro ty dotčené – když říkají, že jsou nevinni, tak je to příležitost k tomu, aby se mohli obhájit a přispět k tomu, že se nevina prokáže,“ mínil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…