Terorista z Manchesteru je prostě zločinec a žádný muslim, říká profesor Přibáň

23.05.2017 20:58

Profesor Jiří Přibáň se přímo z Velké Británie vyjádřil k bestiálnímu útoku v Manchesteru. Útok označil za naprosto odpudivý čin, kterým se však Britové v žádném případě nedají zastrašit.

Terorista z Manchesteru je prostě zločinec a žádný muslim, říká profesor Přibáň
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Profesor Cardiff Law School Jiří Přibáň v ČT

Ve Velké Británii v tuto chvíli běží na plné obrátky volební kampaň. Přesněji řečeno, na plné obrátky běžela až dodnes. Kvůli teroristickému útoku v Manchesteru všechny strany kampaň pozastavily. Britové ale zachovávají klid. Je to klid, kterému se naučili už v souvislosti s útoky Irské republikánské armády. Ta se v minulém století neštítila s pomocí bomb a jiných nástrojů usmrtit spoustu Britů.

Terorismus je v Británii opravdu vnitřním problémem bezpečnosti země a na jako takový na něj pohlíží jak veřejnost, tak také britští politici, kteří tyto útoky také tak řeší. Britové tedy tyto teroristické útoky nepřisuzují migrační vlně.

„To, že jsou mezi migranty teroristé, je asi tak stejné, jako kdybychom řekli, že jsou mezi nimi těhotné ženy nebo lékaři a inženýři. V tom zlomku té populace, která prchá před konflikty, se nepochybně objeví i tito lidé. V Británii, když řeknete migrace, tak se většině lidí vybaví přísun levné pracovní síly z východní Evropy,“ prozrazuje Přibáň v rozhovoru pro DVTV.cz.

Celý rozhovor naleznete zde.

Britské tajné služby pracují velmi pečlivě a celou řadu útoků se podle Přibáně podařilo překazit už ve stadiu přípravy. Britové jsou navíc od malička vedeni k tomu, aby se na veřejnosti chovali zdrženlivě, takže teroristům rozhodně neudělají radost nějaké obrazy paniky. Když došlo ve Velké Británii k poslednímu takovému velkému útoku v Londýně v roce 2005, Přibáň se prý zrovna vracel z jedné přednášky mimo Cardiff zpět do svého domovského města, lidé kolem něj prý tehdy vůbec o teroristickém útoku nemluvili. Dozvěděl se o něm až doma.

Na teroristy se navíc v Británii nepohlíží jako na příslušníky některé náboženské skupiny, ale prostě jako na zločince. „Je to vlastně absolutně zvrhlý zločin, protože islamističtí teroristé nejsou reprezentanti nějakého náboženství, ale jsou to prostě zločinci,“ zdůraznil Přibáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …