Teroristé v Paříži křičeli Alláhu Akbar, ale z úst moderátorů ČT jsme slyšeli něco jiného. Manipulace a zamlčování fakt, zhrozil se Žantovský

15.11.2015 14:50 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH V souvislosti s informováním o teroristických útocích v Paříži se mediální analytik Petr Žantovský pozastavuje nad zjemňováním islamistické podstaty problému ze strany České televize a zamlčování existence masívní lidové výzvy kancléřce Angele Merkelové k odstoupení od všech mainstreamových médií. Zabývá se i tím, jak veřejnoprávní televize nenápadně vybízí diváky, aby přišli 17. listopadu na Albertov vyprášit kožich prezidentu Miloši Zemanovi.

Teroristé v Paříži křičeli Alláhu Akbar, ale z úst moderátorů ČT jsme slyšeli něco jiného. Manipulace a zamlčování fakt, zhrozil se Žantovský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Od páteční noci jsou média plná děsivého teroristického činu v Paříži a ničím jiným nemůže ani Petr Žantovský začít své ohlédnutí za uplynulým týdnem ve sdělovacích prostředcích. Z vysílání České televize, které sledoval od prvních chvil, co se událostem v Paříži věnovala, získal dojem manipulace díky přehlcení informacemi se záměrem zamlčení podstatných věcí. „Ať už to je záměrně, nebo nezáměrně, tak České televizi se to naprosto dokonale podařilo tím, jak neustále opakovali mírně se rozšiřující sumu velice atraktivních audiovizuálních sdělení, jak exponovali počty obětí a vnášeli stále nové a nové informace. Tak od prvního okamžiku začali zamlčovat podstatu problému a ani v diskusích se k ní úplně nedobrali,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Přitom už v pátečním nočním mimořádném vysílání České televize zaznělo v překladu přejímaného on-line přenosu CNN, že teroristé v rockovém klubu Bataclan křičeli „Alláhu Akbar“ při střelbě do návštěvníků. „V sobotu jsme ve zpravodajství České televize mohli v hlavním vysílacím čase z úst jejích moderátorů slyšet, že teroristé volali ´Bůh je velký´. Ono samozřejmě slovo Alláh znamená v islámském kontextu Bůh nebo Nejvyšší, ale má to jiný příznak. Když řeknete ´Bůh je velký´, tak to je sdělení srozumitelné i křesťanovi, kdežto ´Alláhu Akbar´ je prostě jednoznačně identifikační vyjádření, které se vztahuje pouze k jedné náboženské a dnes už tedy i zločinecké komunitě,“ poukazuje mediální analytik na manipulační techniku, kterou zaznamenal.

Zjemňování islamistické podstaty problému i zamlčování fakt

Vůbec nechápe, proč ve veřejnoprávní televizi vládne pocit, že musí zjemňovat islamistickou podstatu problému. „Vždyť ta je přítomna v každém okamžiku ve všech sdělení Islámského státu v tom, že to je pomsta za francouzskou účast v syrské válce. Nevím, proč naši novináři mají dojem, že by to měli zmírňovat. Asi se tak nějak tiše dohodli s preceptory té ´absolutní lásky´, toho ´Refugees, welcome´ a všeobjímajícího otevírání dveří typu pana Štětiny, paní Wagnerové, paní Šiklové, pana Lásky, pana Dienstbiera a podobně. To je souručenství, které uzavírají čeští novináři s jedním typem politiků a s jedním typem názorů. Opravdu nevím, proč to dělají, zda je to z hlouposti, nebo nezodpovědnosti. Každopádně nezodpovědnost je to obrovská,“ tvrdí Petr Žantovský.

V souvislosti s útoky v Paříži kritizuje v informování mainstreamových médií také to, že se některá fakta zamlčují nebo nedostatečně akcentují. „Nevšiml jsem si v jejich zpravodajství, že už existuje a na internetu běhá poměrně masívní spontánní lidová výzva kancléřce Merkelové k odstoupení. Dokonce i pan docent Valenčík na svém blogu napsal, že primárním viníkem těchto záležitostí je samozřejmě aktivita paní Merkelové. Já bych dodal také pana Hollanda, protože spolu vlastně zrušili Schengen. Dá se říct, že otevřeli Evropu všem bez rozdílu, čehož důsledkem je, že se najdou u teroristů syrské pasy a dohledá se, že přišli přes Řecko. Někdo se to snažil ve vysílání házet Řekům na hlavu, že to je jejich chyba, že nedostatečně kontrolují příchozí. Tak to je svinstvo vůči Řekům,“ myslí si mediální odborník.

Dělení uprchlíků na ty ze Sýrie a odjinud je nesmysl

Zlobí se, že Merkelová a spol. sem pozvou statisíce lidí, vytvoří obrovský nezvladatelný problém a teď budou házet Řekům na hlavu zodpovědnost za to, co se stalo v Paříži. „To je opravdu farizejství nejhrubšího zrna. To samo by stálo za úvahu, ale ještě navíc dodejme, že ten jeden Syřan byl evidovaný příslušnými imigračními úřady v Řecku a byl propuštěný jako identifikovaný Syřan. A ten člověk se v Paříži dopustil teroristických činů. Takže ani to dělení na to, kdo přichází ze Sýrie a kdo odjinud, jak vidíme, nefunguje. Protože i ze Sýrie mohou přicházet teroristé a nikdo se jim nedívá do báglů, do toho, co nesou na zádech, nebo co nafasují někde v Bruselu od jiných militantních buněk a pak s tím odjedou do Paříže v autě s belgickou značkou a tam s tím potom vystřílejí rockový klub,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…