Těsně, ale venku. Podle průzkumu by STAN ostrouhal

28.06.2022 11:34

Světlo světa spatřil další průzkum voličských nálad. Pokud by se volby konaly v červnu 2022, pak by podle průzkumu společnosti SANEP drtivě vyhrál Andrej Babiš se svým hnutím ANO, a hnutí STAN by zmizelo ze Sněmovny.

Těsně, ale venku. Podle průzkumu by STAN ostrouhal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí
Červnový průzkum agentury SANEP ukázal, že pokud by se teď konaly volby, pak by je jasně vyhrál Andrej Babiš (ANO) se svým hnutím ANO. Hlas by mu dalo 29,2 procenta voličů. Druhá ODS by získala jen 16,1 procenta. Na pomyslném žebříčku vítězů by pak jako třetí skončilo hnutí Svoboda a přímá demokracie v čele s Tomiem Okamurou, které by získalo 13,7 procenta hlasů, což je výrazné posílení oproti posledním sněmovním volbám v říjnu 2021, kdy Okamura se svým hnutím nezískal ani 10 procent.

Čtvrtí by skončili Piráti se ziskem 5,7 procenta hlasů, kteří by jako poslední pronikli do Sněmovny.

Páté hnutí STAN by získalo jen 4,9 procenta a už by zůstalo před branami Sněmovny. Tady se nabízí otázka, na kolik celkové preference hnutí Starostové a nezávislí ovlivnila pražská kauza pánů Petra Hlubučka a Michala Redla.

Na šestém místě by skončili lidovci se ziskem 4,1 procenta hlasů a pátí by byli Svobodní se ziskem 3,5 procenta hlasů. V trojkoalici Trikolora Svobodní Soukromníci získali společně jen 2,76 procenta hlasů.

Teprve za Svobodnými by podle průzkumu agentury SANEP skončila TOP 09 v čele s předsedkyní strany a předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou. Strana by získala 3,1 procenta hlasů.

Na 3 procentech a sedmém místě by skončili sociální demokraté, kteří v průzkumu figurují jako poslední.

Pokud by se sečetly hlasy stran na půdorysu stávajících koalic, pak by SPOLU, tedy kolice ODS, lidovců a TOP 09 získala 23,3 procenta hlasů a koalice Pirátů a STAN 10,6 procenta hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…