Textař Michal Horáček se takto vyjadřuje k masakru v Paříži. A k Zemanovi

14.01.2015 12:27

Textař, spisovatel a kulturní antropolog Michal Horáček se na Facebooku vymezil proti pojmu „genetická závislost“, který v souvislosti s radikálním islamismem a krveprolití ve Francii před několika dny v rozhovoru pro Deník použil prezident Miloš Zeman. Podle Horáčka se s radikálním islamismem musejí vypořádat sami muslimové. Tak jako muslimský starosta Rotterdamu Ahmed Aboutaleb.

Textař Michal Horáček se takto vyjadřuje k masakru v Paříži. A k Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Textař Michal Horáček

Miloš Zeman v rozhovoru pro Deník stran problematiky muslimských přistěhovalců v evropských zemích prohlásil, že „jejich původními zeměmi nadále zůstávají Alžír, Libye nebo, chcete-li, Mali z prostého důvodu, že je tam jakási genetická závislost. Čech zůstává Čechem i tehdy, když žije ve Francii. Zatímco v případě Čechů není problém odlišné kultury, Čech se ve Francii dokáže skvěle adaptovat, viz Milan Kundera, tak lidé z těchto zemí zmíněnou adaptační schopnost nemají. To není kritika, to je konstatování.“ A dodal, že pokud tito lidé nedokáží přijmout pravidla hostitelské země, měli by se vrátit do své původní vlasti.  

Horáček ale v tvrzení hlavy státu nachází problém. „Shledá-li tedy někdo podle nějakých arbitrárních parametrů, že ani já nepřijímám pravidla hostitelské země, budu se muset spakovat a mazat – moje babička sem totiž přišla z Jekatěrinburgu v Rusku, jedna z mých prababiček z Německa, další dokonce z Portugalska. Kam mě tedy pošlou a v jakých částech? Kam deportují Segrada, jehož pradědeček přišel na Valašsko z Lombardie, avšak pradědečkův dědeček dorazil do Lombardie ze Španělska? Kam pošlou našeho geneticky závislého klavíristu Steinsdörfera, kam Klause, Pitharta, Uhdeho, Weigela, kam Davida Kollera, kam...  prakticky jakéhokoli Čecha, protože žádný z nás není ‚geneticky nezávislý‘?“ poukazuje na možný zádrhel v prezidentově nápadu.

S islamismem se dle jeho názoru nelze vypořádávat „bláboly“ o genetické závislosti. Mnohem pádnější jsou prý veřejná prohlášení vysokých muslimských autorit, které jednoznačně odsuzují všechen teror páchaný ve jménu islámu. „Chtějí-li muslimové být součástí světa pestrého svými kulturami i náboženskými vírami, tedy skutečného světa, který se jich dnes obává a začíná je nenávidět, musejí se o to přičinit především sami. Každého z nich, který to udělá, si vážím a teprve takového člověka mohu považovat za ‚slušného‘. Kéž je jich co nejvíc: kvůli nové naději pro celou planetu,“ vyjádřil Horáček své přání.  V této souvislosti poukázal textař na starostu Rotterdamu Ahmeda Aboutaleba. Ten, ač se sám narodil v Maroku a jeho otec je muslimský imám, vzkázal nizozemským muslimům: „Jestli se vám nelíbí svoboda, sbalte se a jděte.

Co přesně napsal Michal Horáček na Facebook:

Takže nový termín vladařův: "genetická závislost".

Týká se lidí, kteří se narodili v zemi A (třeba ve Francii), ale jejich předkové tam přišli ze země B (třeba z Alžíru). Tam by měli být deportováni, nepřijmou-li pravidla hostitelské země.

Ta země je podle této "úvahy" hostitelská, přestože ti lidé se v ní narodili. Shledá-li tedy někdo podle nějakých arbitrárních parametrů, že ani já nepřijímám pravidla hostitelské země, budu se muset spakovat a mazat - moje babička sem totiž přišla z Jekatěrinburgu v Rusku, jedna z mých prababiček z Německa, další dokonce z Portugalska.
Kam mě tedy pošlou a v jakých částech?

Kam deportují Segrada, jehož pradědeček přišel na Valašsko z Lombardie, avšak pradědečkův dědeček dorazil do Lombardie ze Španělska?
Kam pošlou našeho geneticky závislého klavíristu Steinsdörfera, kam Klause, Pitharta, Uhdeho, Weigela, kam Davida Kollera, kam... prakticky jakéhokoli Čecha, protože žádný z nás není "geneticky nezávislý"?

Něco se možná začíná měnit.

Před nějakými 1,400 lety kritizoval Proroka Muhammada stařičký básník Abu Afak; prorok ho nechal zavraždit. Kritizovala ho i mladá básnířka Asma bint Marwan; Prorok poslal pobočníka, aby ji zcenzuroval mečem; probodl ji v noci.
Nikdo proti tomu neprotestoval, kronikář naopak poznamenal, že "v noci, kdy byla Asma zabita, muži kmene Banu Khatma byli obráceni na víru, neboť popatřili na moc islámu".

V roce 1989 měl ayatolláh Chomejní dojem, že Proroka urazil spisovatel Salman Rushdie; "nezrušitelnou" fatwou vyzval k jeho "beztrestnému zabití". Muslimové kvůli tomu demonstrovali, a to i v Británii: aby vyjádřili s touto formou cenzury souhlas. Později se k Chomejního fatwě vrátil další ayatolláh: roku 2012 Yúsef Saneí zvýšil odměnu potenciálním vrahům na 3,3 milionu dolarů.

Po vraždě tisíců nevinných lidí 11. září 2001 se neozvaly islámské teologické autority, aby proti tomu jednoznačně a ostře protestovaly (pokud ano, každopádně nebyly ani hlasité, ani mnohé).

Proto je tak povzbudivé, že po vraždách ve Francii se muslimové konečně ozvali: odsoudily je i vysoké islámské autority a hlavně - mnozí muslimové se fotografují s nápisem "V mém jménu NE" a prostřednictvím sociálních sítí to šíří po světě.
Konečně... S islamismem se nelze vypořádat bláboly o "genetické závislosti" (případná akce na takovém konceptu založená je a musí být neuskutečnitelná a jediné, k čemu přispívá, je jen prohlubování nenávisti na obou stranách). Vyjádření prezidenta Hollanda, že "tyto vraždy nemají s islámem nic společného" mají jen malou cenu ve srovnání s tím, vyjádří-li se tak sami muslimové, duchovní i laici. Stejně tak řeči o tom, že "většina muslimů je slušná" znamenají málo, nedemonstrují-li tu slušnost sami muslimové - a to hlasitým, jednoznačným odsouzením všeho teroru, páchaného ve jménu Islámu. Islamistickým imámům by měli vzkázat: na tvá kázání do mešity chodit nebudu ani já, ani moje děti.

Chtějí-li muslimové být součástí světa pestrého svými kulturami i náboženskými věrami, tedy skutečného světa, který se jich dnes obává a začíná je nenávidět, musejí se o to přičinit především sami. Každého z nich, který to udělá, si vážím a teprve takového člověka mohu považovat za "slušného". Kéž je jich co nejvíc: kvůli nové naději pro celou planetu.

 

Tohle mě zaujalo.

Starosta Rotterdamu, "Labour politician" a bývalý ministr nizozemské vlády vzkázal nizozemským muslimům: "Jestli se vám nelíbí svoboda, sbalte se a jdětě" (The Telegraph uvádí, že řekl "Fuck off").

Nechci rozebírat, do jaké míry jsou ta slova moudrá nebo nemoudrá. Co ale stojí, myslím, za pozornost - ten starosta se jmenuje Ahmed Aboutaleb, narodil se v Maroku a je synem muslimského imáma.
Jak to jde dohromady s představou myslitele na našem Hradě o "genetické závislosti"?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …