Tip pro sqauttery? Matěj Stropnický si koupil zámek a veřejnost to velmi zajímá

13.08.2018 17:25

Markétér a politický stratég Jakub Horák, který stojí například za úspěšnou kampaní Pirátů do Sněmovny, nebo za neúspěšnou kandidaturou Mirka Topolánka na Hrad, si všiml nejnovějšího počinu Matěje Stropnického. Ten si koupil zámek, půjčila mu prý maminka. A Češi se baví.

Tip pro sqauttery? Matěj Stropnický si koupil zámek a veřejnost to velmi zajímá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Někdejší předseda Strany zelených Stropnický na sociální síti Facebook oznámil, že společně se svým přítelem Danem zakoupili starý chátrající zámek v Osečanech na Sedlčansku. Cenovka? 12 milionů korun. Kde na to mladý politik vzal? Půjčila mu maminka.

Anketa

Jsou homosexuálové v České republice kráceni na svých právech?

4%
96%
hlasovalo: 9516 lidí

„A kde jsme na to vzali? Ukecal jsem mámu, že prodá pražský byt koupený z dědových peněz za Draculu a MonteCrista, který pronajímala, a my jí ho budeme do konce života splácet z pronájmu mého bytu v Praze. Taková zpětná hypotéka, jak jsme ji měli vloni ve volebním programu. Cílem je záchrana kulturní památky a její oživení. Co mi političtí závistivci neumožnili dělat v Praze na veřejném, zkusíme teď tady na vlastním,“ vysvětluje Stropnický.

Toho si právě všiml marketér Horák, který si ze Stropnického utahuje. Je pravda, že typický moderní socialista si ve 34 letech nekupuje vlastní zámek. Horák také připomíná, že Stropnický, respektive jeho politika, má velký vliv na současnou vysokou cenu bytů v Praze.

„Když pominu tu bizarní rovinu, že ex-předseda strany nová levice si koupil zámek, tak možná by se mělo dodat, že tahle cena bytů v Praze je právě proto tak vysoká, že se díky boji Zelených proti developerům úplně přestalo stavět. V Praze je v současné chvíli zablokováno ve stavebním řízení 40 000 bytů a je jich potřeba minimálně 6 000 nových každý rok. Délka přípravy bytových projektů v Praze trvá nejméně 4,5 roku, často ale až sedm let (!). Další dva roky zabere stavba. V Česku trvá vyřizování povolení v průměru 245 dní, což zemi řadí na 166. místo ze 185 sledovaných zemí (Dánsko 64 dní),“ píše pobavený Horák.

Kamil Třešňák se také baví. „Z levičáka feudálem, to je cool,“ utahuje si. Hynek Rozkovec v reakci naráží na Karla Schwarzenberga: „Kníže to zvládá oběma směry.“

Martin Šulc přemítá nad tím, jak ekologická asi může být údržba stavby – například vytápění. „30 centimetrů polyše to dá do cajku,“ píše sarkasticky.

Viktor Kalabza připomíná angažovanost Stropnického, potažmo Zelených, v právech squatterů, například v rámci centra Klinika na pražském Žižkově. Prý by i Stropnického zámek mohl posloužit jako squat.

Ne všichni ale s Horákem souhlasí. „Tento status je hotový TV Barrandov. V Praze, oproti např. Vídni, chybí především desítky tisíc obecních bytů, vlastněných městem a regulujících ceny na trhu. Výstavbu takových projektů dlouhodobě prosazuje jediná strana: Zelení. Ale nenechte se rušit fakty, zemanovské pravdy o zelených neřádech se na FB prodávají líp,“ píše Mirza Hadžič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …