Tisk komentuje zatčení hejtmana Ratha. Policie je konečně nemilosrdná

16.05.2012 6:07

Tuzemské deníky kometují úterní obvinění poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha z přijetí úplatku. Kriminalisté ho dopadli těsně po činu a našli u něj sedm milionů korun. Spolu s ním je stíháno dalších sedm lidí. Jsou obviněni z poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Hejtmanovi hrozí v případě odsouzení až dvanáctileté vězení.

Tisk komentuje zatčení hejtmana Ratha. Policie je konečně nemilosrdná
Foto: hns
Popisek: David Rath má nové boty

Sám tvrdí, že úplatek nepřijal. Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová navrhla vzít Ratha do vazby. Mladá fronta Dnes (MfD) píše, že v tomto případě lze absolutně vyloučit policejní provokaci. "Vyloučit policejní omyl sice zcela nelze, ale všechny okolnosti nasvědčují tomu, že policisté se nezmýlili," píše deník s tím, že pokud by se tak přece jen stalo, měla by odstoupit nejen státní zástupkyně a ministr vnitra, ale i premiér.

Nedotknutelný poslanec a hejtman

Zatčení jednoho z nejvýraznějších českých politiků je podle deníku jednak špatná a jednak dobrá zpráva. "Špatná, protože se potvrzuje obecné mínění, že politici jsou úplatní a vůbec se nebojí krást. A dobrá, že už by se měli začít bát, protože policie konečně přesně a nemilosrdně zasahuje," míní MfD. Zatčení Ratha stejně jako rychlé, byť zatím (s výjímkou Víta Bárty) pouze politické řešení průšvihů ministrů vlády Petra Nečase svědčí podle deníku o tom, že politici si uvědomili, že dál už to nejde. "Policie a státní zastupitelství se už těžko nechají svázat, když jim vzrostlo sebevědomí," dodává MfD.

Lidové noviny (LN) míní, že Rath získal pocit neohrozitelnosti. "Tím jediným lze vysvětlit tak primitivní počínání, jako je předávání hotovosti v krabici," podotýká deník. Zdůrazňuje, že středočeské hejtmanství dosud stálo mimo zájem profesionálních bojovníků proti korupci. "Tyto okolnosti by mluvily pro to, že policie nejednala na politickou objednávku a zprofanované heslo "padni komu padni" lze snad zase zkusit brát vážně," píšou LN.

Podle deníku je nyní třeba si přát, aby případ skončil exemplárními tresty. Nerozhodný soud by svědčil o neschopnosti policie. Katastrofou by podle mínění autora komentáře bylo Rathovo úplné očištění. "V tom případě bychom měli co dělat s nehorázným politickým zneužitím policie. A taky protikorupční atmosféry ve společnosti," dodává.

Politický útok?

Hospodářské noviny (HN) se v jednom ze svých komentářů zabývají tím, zda kauza není politickým bojem. "Pokud by vážně někdo chtěl poškodit ČSSD skrze policii, nenašel by lepší terč. Do krajských voleb zbývá pár měsíců, Rath je nejvýraznějším hejtmanem ČSSD, symbolizuje levicovou politiku," píše komentátor s tím, že souboj o střední Čechy je ve volnách klíčový.

Deník ale připouští, že v policii i na státním zastupitelství se v posledních měsících opravdu "něco" děje. "Byl odsouzen Vít Bárta. Problémy měli ministři ODS Drobil, Kocourek, Vondra. A státní zástupkyně, která dozoruje případ Rath, má tu nejlepší pověst," píšou HN a zároveň připomínají, že sám Rath už v minulosti čelil několika korupčním podezřením.

"Zkusme proto tentokrát policii opatrně věřit. Pokud má pravdu, odejde s Rathem jedna éra, kterou můžeme nazvat érou korupční bezstarostnosti. Neznamená to nutně, že se ode dneška "na každou svini vaří voda". Ale každá svině se musí bát, že se vaří zrovna na ni," dodává deník.

Podle deníku E15 Rath nyní připomíná odjištěný granát, o němž nikdo neví, co nakonec rozmetá. "Může třeba rozkrýt letitou korupci na středočeském krajském úřadě (vzpomeňme Rathova náměstka Bušinu), možná odhalí Rathovy starší levoty (vzpomeňme kauzu inzerce v časopisu Tempus Medicorum) či smete další vrcholné politiky ČSSD," míní deník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…