To jsme nechtěli. Milion chvilek se omluvil za klec pro Babiše

14.09.2022 8:42

V pondělí odstartoval soudní proces se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a spolek Milion chvilek pro demokracii přitáhl před soud klec s kavalcem. Jenže se svým nápadem narazil. Spolku vyčinil jak řadový člen TOP 09 Miroslav Kalousek, tak ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). A spolek se začal bránit. Nahlédněte.

To jsme nechtěli. Milion chvilek se omluvil za klec pro Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí Milion chvilek uspořádalo demonstraci před soudní budovou, kde se koná soud s Andrejem Babišem

12. září začal soud se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Je obžalován z napomáhání k dotačnímu podvodu. Soudce Jan Šott, který před lety soudil i exministra dopravy za Věci veřejné Víta Bártu, upozornil, že se Babišova obžaloba může rozšířit ještě o poškozování finančních zájmů EU.

Babiš tvrdí, že celý proces je nesmyslný a nikdy k němu nemělo dojít. Tvrdí, že jde o zpolitizovaný proces, který proti němu nechal rozjet „polistopadový kartel".

A spolek Milion chvilek pro demokracii na počátek procesu zareagoval tím, že před pražský městský soud přitáhl klec s kavalcem.

To notně rozzlobilo exministra financí z řad TOP 09 Miroslava Kalouska.

„Demonstrace u Sněmovny na podporu toho či onoho politického rozhodnutí jsou legitimní a patří k demokracii. Demonstrace u soudu na podporu toho či onoho rozsudku o vině a trestu jsou nešťastným nepochopením principů právního státu. To se nemělo stát,“ poznamenal na svém twitterovém účtu Miroslav Kalousek. Reagoval tak na informaci o demonstraci Milionu chvilek u budovy soudu.

Obdobně se vyjádřil ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Dnešní ‚demonstrace‘ před soudem vypovídá málo o Andreji Babišovi, avšak mnohé o jejích organizátorech. I politik má právo na nerušené soudní řízení. Vážení soudci, suďte prosím podle zákonné, nikoli ,lidové' či internetové spravedlnosti!“ žádal ministr na Twitteru.

A spolek Million chvilek se začal bránit.

„Milí a vzácní přátelé, rádi bychom se krátce vyjádřili ke včerejšímu happeningu. Mrzí nás, že jsme akcí nedokázali předat myšlenku, se kterou jsme ji připravovali. A že jsme umístěním ,vězeňské kanceláře prezidenta Babiše' před budovu soudu vyvolali dojem, že chceme vyvíjet tlak na soudce. To naším cílem nebylo,“ lze se dočíst na jejich Facebooku.

Klec s kavalcem prý spolek raději uklidil do garáže, neboť prý nechce vyvolat dojem, že se jakkoli pokouší ovlivnit justici.

Ale to podle spolku nic nemění na tom, že si jeho členové a podporovatelé nepřejí, aby se Andrej Babiš stal prezidentem České republiky.

„Nadále však chceme upozorňovat na hrozbu případné Babišovy prezidentské kandidatury. Obžalovaný člověk na Hrad kandidovat nemá, a svou kandidaturu nemá ani zvažovat. Vždy by vzbuzoval podezření, že jen potřebuje prezidentskou imunitu. Proto nyní intenzivně hledáme přesnější a citlivější způsob, jak toto důležité sdělení předávat. Upřímně děkujeme za vaše reakce a vaši kritiku. Vnímáme je a věříme, že nám pomůžou v dalších krocích,“ uzavřel spolek.

Milion chvilek promlouvá

To, že spolek udělal s klecí pro Babiše chybu, konstatoval i zakladatel Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

„MCH má za sebou spoustu skvělých happeningů. A teď také jeden, co se nepovedl. Důležitá je však sebereflexe a schopnost se z vlastních chyb poučit. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Umět přiznat chybu, to je znak síly a odvahy. Oceňuji tohle rozhodnutí a držím palce do dalších dní. Však ono zase bude líp,“ ujistil všechny v diskusi pod příspěvkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…