To jsou čísla, devadesátky se vrací. Německo nemocným mužem Evropy

28.04.2023 13:00

Vše nasvědčuje tomu, že i nad největším „držákem“ ekonomiky Evropské unie se začíná smrákat. Tak by se dala charakterizovat slova významného německého ekonomického komentátora, která jsou navíc podložena i fakticky. Německo nejenže očekává rekordní rozpočtový schodek od dob covidu, ale propadá se mu ekonomika a pravděpodobně se nepodařilo zvrátit ani vývoj k recesi. Doslova se o něm píše jako o „nemocném muži Evropy“.

To jsou čísla, devadesátky se vrací. Německo nemocným mužem Evropy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Berlínská tramvaj

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Holger Zschäpitz je německý novinář, spisovatel a editor. Je vedoucím obchodním redaktorem deníku Die Welt. Na svém twitteru se sám charakterizuje jako tržní maniak a autor knihy Schulden ohne Sühne? (Dluhy bez následků?), která pojednává o závislosti států na jejich dluhu.

A právě tento odborník na svém twitteru zveřejnil několik údajů, ze kterých plyne, že nejmocnější evropská ekonomika se nachází v jedné z největších krizí za poslední dobu.

„Vypadá to, že Německo je opět nemocným mužem Evropy,“ začal Zschäpitz svůj tweet a hned svoje přirovnání vysvětlil.

„Ve 4. čtvrtletí se ekonomika propadla o 0,5 %, více než v kterékoli z ostatních velkých ekonomik eurozóny, a v 1. čtvrtletí 2023 německý HDP nečekaně stagnoval, zatímco HDP v Itálii, Španělsku a Francii výrazně vzrostl.“

Vše podložil graficky.

Jen pár minut před tím navíc zveřejnil text, který pojednává o stagnaci německého HDP.

„Dobré ráno z Německa, kde se recesi ještě nepodařilo odvrátit. HDP v 1. čtvrtletí stagnoval, navzdory očekávání, které počítalo s nárůstem o 0,2 %. To je překvapivé, protože HDP ve Španělsku a Itálii vzrostl,“ srovnal německou ekonomiku s těmi, které byly vždy považovány za jedny z nejzranitelnějších.

„Ve 4. čtvrtletí se německá ekonomika propadla o 0,5 %. To by mohlo vést k recesi, pokud by byl HDP v 1. čtvrtletí revidován mírně směrem dolů,“ dodal ještě a vysvětlil, že pokud jsou dvě po sobě jdoucí čtvrtletí záporného růstu, nastává právě ekonomická recese.

Recese je skutečně definována jako makroekonomický pojem, který nastává, když dojde k poklesu výkonu ekonomiky po dobu minimálně 6 měsíců. Konkrétně se jedná o pokles reálného HDP po alespoň 2 čtvrtletí po sobě. Může zahrnovat současný pokles ekonomických měřítek, jako jsou zaměstnanost, investice a zisky společností.

Už několik dní před těmito informacemi ale tento německý ekonomický komentátor a expert zveřejnil jiný tweet, ve kterém se rozepsal o rostoucím schodku německé ekonomiky.

„Jejda! Německá vláda očekává, že schodek veřejného sektoru letos vzroste na 4,25 % HDP z 2,6 % v roce 2022, uvádí FinMin v Berlíně,“ uvedl na úvod a přidal svůj komentář.

„To by byl největší rozpočtový schodek od koronavirové krize v roce 2020, kdy státní dotace zatížily rozpočet a blokády snížily daňové příjmy,“ zmínil složitou covidovou dobu, kdy ale byly ekonomické ukazatele ovlivněny masivními dotacemi ze státních peněz. Podobně jako v České republice.

Podobný pohled na německou ekonomiku doplněný ještě zmínkou o genderové neutralitě a utlumení jaderné energetiky, zastává i další německý komentátor, který navíc odkazuje na graf zobrazující odchylku současné německé ekonomické reality od směru, který německá ekonomika vykazovala mezi roky 2010 a 2019.

I na něm je patrný nejen covidový propad, ale i současná stagnace.

Pokud si na závěr výše uvedené informace shrneme, nelze se ubránit dojmu, že německá ekonomika se v současné době nenachází v dobré kondici. Zda to bude mít vliv na fungování EU, či na další německou pomoc Ukrajině, se můžeme jen domnívat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…