To jsou čísla, devadesátky se vrací. Německo nemocným mužem Evropy

28.04.2023 13:00 | Zprávy

Vše nasvědčuje tomu, že i nad největším „držákem“ ekonomiky Evropské unie se začíná smrákat. Tak by se dala charakterizovat slova významného německého ekonomického komentátora, která jsou navíc podložena i fakticky. Německo nejenže očekává rekordní rozpočtový schodek od dob covidu, ale propadá se mu ekonomika a pravděpodobně se nepodařilo zvrátit ani vývoj k recesi. Doslova se o něm píše jako o „nemocném muži Evropy“.

To jsou čísla, devadesátky se vrací. Německo nemocným mužem Evropy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Berlínská tramvaj

Holger Zschäpitz je německý novinář, spisovatel a editor. Je vedoucím obchodním redaktorem deníku Die Welt. Na svém twitteru se sám charakterizuje jako tržní maniak a autor knihy Schulden ohne Sühne? (Dluhy bez následků?), která pojednává o závislosti států na jejich dluhu.

A právě tento odborník na svém twitteru zveřejnil několik údajů, ze kterých plyne, že nejmocnější evropská ekonomika se nachází v jedné z největších krizí za poslední dobu.

„Vypadá to, že Německo je opět nemocným mužem Evropy,“ začal Zschäpitz svůj tweet a hned svoje přirovnání vysvětlil.

„Ve 4. čtvrtletí se ekonomika propadla o 0,5 %, více než v kterékoli z ostatních velkých ekonomik eurozóny, a v 1. čtvrtletí 2023 německý HDP nečekaně stagnoval, zatímco HDP v Itálii, Španělsku a Francii výrazně vzrostl.“

Vše podložil graficky.

Jen pár minut před tím navíc zveřejnil text, který pojednává o stagnaci německého HDP.

„Dobré ráno z Německa, kde se recesi ještě nepodařilo odvrátit. HDP v 1. čtvrtletí stagnoval, navzdory očekávání, které počítalo s nárůstem o 0,2 %. To je překvapivé, protože HDP ve Španělsku a Itálii vzrostl,“ srovnal německou ekonomiku s těmi, které byly vždy považovány za jedny z nejzranitelnějších.

„Ve 4. čtvrtletí se německá ekonomika propadla o 0,5 %. To by mohlo vést k recesi, pokud by byl HDP v 1. čtvrtletí revidován mírně směrem dolů,“ dodal ještě a vysvětlil, že pokud jsou dvě po sobě jdoucí čtvrtletí záporného růstu, nastává právě ekonomická recese.

Recese je skutečně definována jako makroekonomický pojem, který nastává, když dojde k poklesu výkonu ekonomiky po dobu minimálně 6 měsíců. Konkrétně se jedná o pokles reálného HDP po alespoň 2 čtvrtletí po sobě. Může zahrnovat současný pokles ekonomických měřítek, jako jsou zaměstnanost, investice a zisky společností.

Už několik dní před těmito informacemi ale tento německý ekonomický komentátor a expert zveřejnil jiný tweet, ve kterém se rozepsal o rostoucím schodku německé ekonomiky.

„Jejda! Německá vláda očekává, že schodek veřejného sektoru letos vzroste na 4,25 % HDP z 2,6 % v roce 2022, uvádí FinMin v Berlíně,“ uvedl na úvod a přidal svůj komentář.

„To by byl největší rozpočtový schodek od koronavirové krize v roce 2020, kdy státní dotace zatížily rozpočet a blokády snížily daňové příjmy,“ zmínil složitou covidovou dobu, kdy ale byly ekonomické ukazatele ovlivněny masivními dotacemi ze státních peněz. Podobně jako v České republice.

Podobný pohled na německou ekonomiku doplněný ještě zmínkou o genderové neutralitě a utlumení jaderné energetiky, zastává i další německý komentátor, který navíc odkazuje na graf zobrazující odchylku současné německé ekonomické reality od směru, který německá ekonomika vykazovala mezi roky 2010 a 2019.

I na něm je patrný nejen covidový propad, ale i současná stagnace.

Pokud si na závěr výše uvedené informace shrneme, nelze se ubránit dojmu, že německá ekonomika se v současné době nenachází v dobré kondici. Zda to bude mít vliv na fungování EU, či na další německou pomoc Ukrajině, se můžeme jen domnívat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…