To není láska: Lidé se vrhli na Fialu: Nechce číst

06.02.2022 19:21 | Ze sítí

Premiér Petr Fiala (ODS) v tomto týdnu podepsal mezivládní dohodu s polským protějškem Mateuszem Morawieckým týkající se vyrovnání za těžbu v polském dole Turów u českých hranic. Přestože si Fiala po čtvrteční schůzce s Morawieckým pochvaloval, že jde o velký úspěch a „podařilo se odvalit balvan zatěžující česko-polské vztahy“, mnozí občané s finální podobou dohody o Turówu podobné nadšení nesdílejí. „Česko dostane drobné, za které ten bugr nedá ani do původního stavu, až tam pšonci skončí. Díky, Petře,“ objevuje se v reakcích nespokojených lidí na sociálních sítích.

To není láska: Lidé se vrhli na Fialu: Nechce číst
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Premiéři Petr Fiala (ODS) a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki podepsali dohodu o těžbě v hnědouhelném dole Turów u českých hranic ve čtvrtek po jejím středečním odsouhlasení vlád obou zemí, a premiéři tak tímto krokem završili jednání s výslednou dohodou o náhradě 45 milionů eur za škody způsobené těžbou v dole.

Kromě více než v přepočtu miliardy korun se Polsko České republice zaručilo souhlasit s pětiletým soudním dohledem a zavázalo se dostavět podzemní stěnu, která má zabránit dalšímu odtoku podzemních vod z českého území.

Česká republika následně v pátek po polském zaslání finanční kompenzace stáhla žalobu u Soudního dvora Evropské unie a premiér Petr Fiala oceňoval, že finální podoba dohody „přináší výhody a benefity především pro občany v lokalitách, které jsou postižené těžbou v dole. Polsko se zavázalo k dostavbě podzemní stěny k zabránění odtoku podzemních vod z ČR, stavbě ochranného valu, který ochrání obyvatele Libereckého kraje před hlukem a prachem a k dalším opatřením.“

Na sociálních sítích premiéra ovšem takové nadšení z dohody ohledně Turówu nepanuje, jelikož dávají mnozí občané pod Fialovými příspěvky najevo, co si o česko-polské domluvě myslí.

V diskusi panovala silně útočná nálada jak proti naší vládě, tak i proti našim severním sousedům. „Ostuda, obzvlášť v době, kdy bylo jasné, jak dopadne vyjádření evropského soudu. Nakonec za to Česko dostane drobné, za které ten bugr nedá ani do původního stavu, až tam pšonci skončí. Díky, Petře,“ vypálil na premiéra jeden z rozlícených občanů.

O vítězství podle mnohých nejde. „No, nechápu, proč je to vítězství. Vítězství by bylo, kdyby ten důl omezili. Ne že tam budou dolovat dalších 50 let,“ nechápal jiný z diskutujících.

„Jo jo, skvělý, máme dohodu, abychom si zachovali korektní vztahy s polskou verbeží (rozuměj vládu, ne Poláky), ale to, že to bude trávit Severočechy, to nebudeme komentovat. Jste u moci tři měsíce, a se**te mě víc než Andrej osm let předtím, a že to je sakra vysoká laťka,“ připojil se ke vzkazu pro předsedu vlády další.

Podle mnohých mělo dojít k požadavku na úplné zastavení těžby v Turówě.

Podle dalších je nedostatečná částka, kterou chce Polsko narovnat škody. „Polsko vám zacpalo prachama hubu. Za ty drobný od Poláků můžete dát do každé vesnice tak cisternu s vodou,“ míní jeden z uživatelů.

Došlo prý dokonce na „cupování“ samotného programového prohlášení vlády: „Jaká skvělá zpráva? Ta těžba tam nemá ani probíhat, protože je protiprávní.
Jedině vláda Petra Fialy dokáže stáhnout žalobu ve v podstatě vyhraném soudním sporu, akceptovat menší částku, než je částka žalovaná, a následně to vydávat za úspěch.
Nehledě na to, že peníze zničené životní prostředí nenahradí, pane premiére. To vaše programové prohlášení vlády cupujete svými kroky na kousky.“

Horké chvilky ministerský předseda zažívá i na svém twitterovém účtu

„Moc se ‚těším‘, až třeba za 6 či 11 let zjistíme, že chybějící podzemní voda způsobí škody za miliardu či dvě. A kdy Poláci už budou po pětileté lhůtě z obliga a všechnu socializaci ztrát zaplatíme z našeho rozpočtu,“ varoval pod premiérovým příspěvkem jeden z bývalých členů Pirátů.

Množili se i hlasy upozorňující, že Fiala rozhodnutím uzavřít dohodu s Polskem obětoval obyvatele přilehlých obcí: „Pár vesničanů z Liberecka prodaných za miliardu, koho zajímají, máte pravdu, pane premiére. Chvíli budou řvát, ale hlasů moc nemají, taky bych je obětoval…“

Zklamání přitom cítí i samotní voliči koalice SPOLU. „To jako vážně, jako volil jsem vás, ale že takhle rychle všechno poděláte, a ještě budete lhát,“ odmítali výslednou dohodu i samotní podporovatelé premiéra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…