Tohle bude pro Rusy pohřebištěm! Generál Šedivý vidí přesné místo

10.03.2022 20:51

Už čtvrtým dnem v řadě se nedaří evakuovat civilisty z obleženého Mariupolu, kvůli ruskému náletu není možné ani dovézt dodávky pomoci, uvedla ukrajinská viceprezidentka. Ruská strana navíc popírá, že by ve středu bombardovala porodnici v Mariupolu. Podle Jiřího Šedivého, bývalého náčelníka Generálního štábu AČR, jde o ruskou strategii, díky které páchá „zvěrstvo“ a „terorizuje obyvatelstvo“. V komentáři pro ČT uvedl, že Rusy nyní čeká těžký boj v Kyjevě: „Ten pro ně bude pohřebištěm,“ dodává Šedivý.

Tohle bude pro Rusy pohřebištěm! Generál Šedivý vidí přesné místo
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

Záměrné útoky na ukrajinské civilisty jsou podle kanadského premiéra Justina Trudeaua osobním rozhodnutím ruského prezidenta Putina. Připojil se k řadě západních představitelů, kteří odsoudili včerejší bombardování dětské nemocnice v Mariupolu ruskou armádou. Zemřeli při něm tři lidé, z toho jedno dítě.

Nejdříve ruská strana útok odmítala, poté uvedla, že se civilisté v areálu už několik dnů nenacházeli, protože ho zabral ukrajinský prapor Azov. Ruská armáda pak popřela, že by úder provedlo její letectvo.

Podobná zdůvodnění podle Šedivého ruská strana použila už několikrát, protože si Rusové uvědomili, že těžko můžou zatajit, že byl úder takového rozsahu proveden. „Činí tak, protože je to skutečně zvěrstvo, snaží se to vysvětlit tím, že tam byli vojáci a provedli na ně úder. Zkrátka bylo to něco, co má za cíl terorizovat obyvatelstvo, aby spontánně odešlo na ruské území,“ konstatuje armádní generál.

Je pravda, že tento útok musel osobně nařídit Putin, jak tvrdí kanadský premiér? „Nejsem si tím úplně jistý. Mohl být vydán obecně úkol terorizovat a morálně narušovat obyvatelstvo, tak aby odcházeli z míst, které Rusové chtějí ovládnout. Myslím, že takový pokyn mohl být vydán, ale že by Putin vydal přímo pokyn, „proveďte bombardování mariupolské nemocnice, to si myslím, že asi ne,“ dodává.

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
Ukrajinskou metropoli opustila už polovina obyvatel. Kyjev se proměnil v pevnost. Ve městě zůstává prezident Volodymyr Zelenskyj.

Co nyní čeká Rusy v Kyjevě, pokud sem skutečně dorazí? „Rusové se musejí připravit na velmi těžký boj, který je bude stát poměrně hodně lidských životů i techniky. Vzhledem k tomu, jaké jsou zkušenosti s tím, jak Rusové válku, kterou začali, vedou, pro ně bude Kyjev pohřebištěm. Bohužel tam ale zahyne i spousta ukrajinských občanů a vojáků. Ale v žádném případě Rusové nezískají Kyjev jen tak,“ míní.

„Momentálně jsou stále přesvědčení, že válku mohou vyhrát, teoreticky by měli nad Ukrajinou vojensky zvítězit, neříkám porazit jako stát. Jistě se pokusí Kyjev dobýt. Uvidíme, jak první dny budou vypadat, pokud budou mít Rusové velké ztráty, bude to mít obrovský negativní dopad na morálku jejich vojáků, pak se může stát, že útok zastaví a začnou řešit, jak celou válku zastavit,“ predikuje další možný vývoj Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…