Tohle už se prodávat nebude. Klíčoví hráči v covid byznysu přiznávají...

15.02.2022 15:44

Roušky patří k neodmyslitelným nástrojům, které vlády nařizovaly pro snížení přenosu viru. O tom, jak moc jsou efektivní, se debata ještě vede. Nicméně, američtí výrobci těchto ochranných pomůcek v tomto roce očekávají, že poptávka půjde dolů. A nejen oni. Firma Pfizer také očekává, že zájem o vakcíny klesne. Ale očekává obrat 22 miliard dolarů z prodeje pilulek proti covidu.

Tohle už se prodávat nebude. Klíčoví hráči v covid byznysu přiznávají...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Módní roušky

K boji proti šíření koronaviru patří neodmyslitelně roušky a respirátory, které jsou v mnoha zemích včetně České republiky stále ještě povinné. Což bylo značně lukrativní jak pro jejich výrobce, tak pro ty, kdo je dováželi. Ovšem tento byznys se podle samotných výrobců chýlí ke konci.

Jak informuje řada médií, například deník Wallstreet Journal nebo agentura AFP, americký výrobce roušek 3M očekává, že poptávka tento rok dramaticky poklesne, což se projeví na tržbách a zisku. Už v posledním čtvrtletí roku 2021 byla poptávka o poznání menší než v roce 2020.

Kromě výrobce roušek a respirátorů i výrobce vakcín Pfizer očekává pokles poptávky po vakcínách v roce 2022. Nicméně očekává velký zájem o svůj lék na covid-19 v podobě tablet, u něhož předvídá tržby v řádu 22 miliard dolarů (473,42 miliardy korun). Americká farmaceutická společnost CVS pak očekává pokles o 70 až 80 % u vakcín, a testování o 50 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…